Intervju med statsminister Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven höll en presskonferens på måndagen den 30 november där han förklarar lite var Sverige står och vad Sverige hoppas kunna åstadkomma. Presskonferensen kan du se här: http://unfccc6.meta-fusion.com/cop21/events/sweden.

12322820_10153659403355516_8939899598643991885_o

Han nämnde bl.a. under presskonferensen att Sverige måste bli ett av de första fossilfria välfärdssamhällena, och att jobb, tillväxt och en trygg framtid måste säkra för kommande generationer. I samband med detta nämnde han initiativet Fossilfritt Sverige som ni kan läsa mer om här: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2015/11/regeringen-samlar-foretag-kommuner-och-organisationer-for-ett-fossilfritt-sverige/.

Efter presskonferensen så fick PUSH Sverigs delegater Jennifer och Linnéa möjlighet att intervjua statsministern. En summering av intervjun följer här nedan:

Ni nämner klimaträttvisa och ett starkt avtal, kan Sveriges unga lita på att det blir det?
Statsministern svarar att ett så ambitiöst avtal som möjligt måste slutas, men att de 183 ländernas åtaganden i dagsläget tyvärr inte räcker för att nå tvågradersmålet. Av den anledningen måste avtalskonstruktionen vara hård, och spännas åt. Han påpekar att man bl.a. måsta ha delmål, avstämningstidpunkter och sätta upp nya mål. Och att man sen behöver jobba enligt den har principen, att den avtalskonstruktionen måste till för ett lyckat avtal. Han påpekar även att de rika länderna har ett större ansvar än utvecklingsländerna, detta då det är vi (Sverige m.f.) som har ställt till det, och att man även måste ge mer bidrag till Gröna Fonden för klimatinansieringar.

Och sen någonting ännu mer konkret, hur ska vi få till detta på EU-nivå?
Här påpekar han att vi har ett gemensamt åtagande, och att avtalet kan bli ännu starkare, men att här kommer dock EU in i bilden då Sverige förhandlar tillsammans med EU. Han påpekar dock att länderna, under det här avtalet kan bestämma sig individuellt för vad de ska ge till den gröna klimatfonden t.ex. Här måste de rika länderna verkligen visa att de menar allvar när det kommer till att ta sitt ansvar!

Författarens slutord
Statsministern förmedlade ingenting nytt, det var dock väldigt uppmuntrande att Löfven var så stark i sitt budskap gällande Sveriges position i klimatförhandlingarna.

//Linnéa Joandi

12311360_10156207247230304_1220561422_o

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: