Vad är APA?

APA. Vad är det egentligen?
APA står för Ad-hoc working group on the Paris Agreement. Du kanske minns att det förut fanns något som hette ADP, eller Ad-hoc working group on the Durban Platform. Det mötet var till för att ta fram parisavtalet.

Mötesplattformen APA är istället till för att förhandla fram alla detaljer runt Parisavtalet. Parisavtalet är mycket av ett avtal för VAD vi ska göra, och det som nu bestäms är alla tekniska detaljer för det.

Så med andra ord ruskigt nördiga förhandlingar. Är det av intresse för allmänheten om det är så tekniskt? Absolut. Saker kommer fortfarande bestämmas som kan göra rejäl skillnad för hur avtalet används i praktiken.

Så vad sägs då?
Jo, först så har vi fått två stycken co-chairs, vilket är dom som faciliterar (leder och sköter) hela processen. Sarah Baasan från Saudiarbien och Jo Tyndall från Nya Zeeland. Det har blivit en hel del positiv uppmärksamhet kring att det är två kvinnor som har blivit valda, vilket uppskattas av många här.

Co-chairs kommer dock från två länder som inte har varit lika populära i klimatförhandlingarna.

Sen är det enda som hänt hittills att länderna har hållt sina öppningsanföranden och sagt vad de tycker om agendan. Agendan ska förfinas efter lite kommentarer. Men ländernas åsikter om APA1 och vad som bör hända nu är intressanta. Kom ihåg att detta är första gången länderna träffas på det här sättet sen Paris.

 

Palestina (som nu är en del av förhandlingarna!) sa:

Ladies and gentlemen, as we lay the foundation for the coming years, we are at the same time making history. And at the same time history is being written down and archived, and our children will judge us on what we do. They will see who was standing idly by and who was acting.

För att inte göra det för långt så kan vi sammanfatta det såhär:
Alla vill komma igång, och processen bör vara igång snart. Vi måste agera och implementera nu.

Saker att glädjas över:
Miljörörelsen växer och fortsätter att gå framåt det knakar trots resten av världens tafatthet.

Hungegamesgif.gif

/Filip

 

One thought on “Vad är APA?

Add yours

  1. Pingback: Ordlista/Glossary

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: