Möte med svenska delegationen

Kl. 08:30 Möte med svenska delegationen och klimatministern.

Äntligen!

Efter en del tjat och trugande för att få träffa svenska delegationen, som sig bör, blev det nu äntligen dags att formellt träffas. Svenska delegationen på plats ska alltså hålla en uppdatering med civilsamhället per vecka, där de går igenom Sveriges ståndpunkt och det senaste i förhandlingarna.

svedelg

 

Vid det här mötet var klimatminister Isabella Lövin med, och berättande inledande om Sveriges position och stämningen. Lövin underströk Sveriges goda rykte och roll i klimatförhandlingarna. Några intressanta punkter kom fram:

 

  1. Parisavtalet verkar stå stadigt. Inga presidentval kommer att rubba världens målmedvetenhet. Tvärtom visar andra länder på att de är redo att ta en större roll och jobba närmare tillsammans – såsom EU och Kina. Även de nordiska länderna känner att det behövs ta ett ansvar, och de ska jobba mer aktivt tillsammans för detta.
  2. Transparensen och regelboken för Parisavtalet.
  3. Att det ska vara balans i finansieringspotten är en prioritet. Alltså att den Gröna Klimatfonden ska fördelas till 50% utsläppsminskningar och 50% anpassning. Sverige bidrog för övrigt med 100 MILJONER till anpassningsfonden nu i veckan.

 

Stötestenar för de sista förhandlingarna

 

  • Anpassningsfonden

Förhandlingarna fortgår om det. Utvecklingsländer vill att Anpassningsfonden ska finnas kvar under Parisavtalet – dess nuvarande mandat ligger under Kyoto protokollet som löper ut 2020, och därför, för att funktionen ska kunna fortsätta vill man då att den ska flyttas till Parisavtalet som ju tar vid 2020. Men, under Parisavtalet ligger redan den Gröna Klimatfonden som också är tänkt att innehålla anpassningsåtgärder. Då anpassningsfonden idag redan fungerar, och fungerar väl enligt Sverige – skulle det kunna vara en idé att flytta den.

 

Värt att notera är att inga förhandlingar kommit upp till ministernivå än. Hittills har allt kunnat lösas av förhandlarna, vilket tyder på ett större ägarskap i processen nu efter Paris. Det har också inneburit att länderna vågat vara mer öppna med sina positioner tidigare, vilket gjort att förhandlingarna rullat på bra.

 

mo%cc%88tsvedelg

 

Mötet rundades av med en frågestund som leddes av Klimatambassadören Lars Ronnås.

Lars fördelade ordet bland ”civilsamhället” något skevt, och gav alla frågor till delar av näringslivet eller tankesmedjor. SIWI, Fores, Svenskt Näringsliv, ICA, Diakonia, Svenska Kyrkan fick alla komma till tals innan Klimatministern skulle rusa iväg till nästa möte. Bättring Lars! Som tur var tog PUSH-medlemmen Caroline som nu jobbar för Climate Action Network Europe ordet och uppmärksammade mötet på att ingen miljöorganisation hittills fått ställa en enda fråga. (De som fått ordet hade främst hävdat sig själva och sin egen agenda – och inte kopplat det till förhandlingarna).

 

Mötet avslutades med en inbjudan från Klimatambassadören att ta dialogen vidare även efter COP22, och ett nytt möte är planerat till januari 2017. Har DU en fråga till ambassadören? Hör av dig direkt till Lars Ronnås (finns även på Twitter), eller ta kontakt med oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: