Att vara rookie på klimatkonferensen

Tre av sex stycken i vår delegation är rookies i UNFCCC-sammanhang, det vill säga att vi aldrig varit på något liknande FN-möte tidigare. Tack vare att de andra PUSH:arna har varit med tidigare så har de hjälpt oss att komma på banan (vilket vi tackar hemskt mycket för!). Nu vill vi dela med oss om hur vi har upplevt de två första dagarna!

Vi var bland de första på plats inför invigningen. Det var skönt att komma i tid för att landa och känna in stämningen i den stora konferenssalen. När mötet skulle dra igång klockan 10 så var lokalen långt ifrån full och bara ett fåtal i mötespresidiet var på sin plats. Som student har man ju lärt sig att vara i tid även om vi har akademisk kvart, men på förhandlingarna så är det tydligen lite utav en norm att man kan komma lite sent. 20-30 minuter senare drog det äntligen igång! Något som fortsatte att förvåna oss var att trots strikta taltider på 3 minuter så var det många som drog över tiden utan att känna tidspress. (Hint till Ecuador som pratade i 11 minuter… ;))

18406334_10213440022821545_1074140935_o.jpg
Det är här det händer!

Det är svårt att sätta ord på hur första dagarna i Bonn har varit. Under de stora förhandlingarna har mycket information pumpats ut och även fast vi lyssnar så är budskapet ibland svårt att förstå. Det är mycket förkortningar vilket försvårar det en hel del. Däremot så kommer man in i “tugget” väldigt fort och självförtroendet inför varje möte växer.

Alla möten skiljer sig åt under förhandlingarna. Det finns de större mötena, sidoevent samt workshops att delta i under dessa veckor. Något vi märkt under bara (!!!) två dagar är att man faktiskt har en möjlighet att påverka! Under gårdagens workshop hade alla, oavsett om man bara var en observatör eller en förhandlare, rätt att få prata och få sin röst hörd. Vilket är helt fantastiskt! Så genom att bara visa upp sig på möten och kanske ställe en simpel fråga kan man som ung påverka mer än man kanske tror.

Tiden har gått väldigt fort under de här dagarna trots att det har varit fullspäckat schema som inkluderat sena kvällar. Hittills har allting varit väldigt lärorikt och framför allt kul. Att få chansen att knyta kontakter och bredda sitt nätverk är något som uppskattats. Nu kommer vi att ge allt veckan ut, så håll i hatten!!

08052017-DSC04729.jpg
Blandade känslor efter första dan i Bonn…

// vid tangentbordet är Isabelle, Sara och Hannes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: