Halvvägs igenom + delegationsbyte!

8 maj 2018

Hallå! I söndags kom den nya delegationen hit till Bonn och vi taggade till tusen! Vi har haft en riktig överlämning och är nu inne på andra dagen av förhandlingar. Men vad hände förra veckan då?

Jo, vi jobbade med ett antal frågor. Centralt var bland annat ACE – dialogen. ACE är en förkortning av Action for Climate Empowerment, som bland annat inkluderar utbildning, medvetandegörande/ medvetenhet, träning & kapacitetsbyggande, informationsspridning och deltagande i klimatfrågor. Länderna har godkänt ett utkast baserat på resultaten från förhandlingarna. Det häftiga med just ACE är att i princip hela (99,9%) av av förarbetet gjordes av ungdomar! ACE kallas även artikel 6, och är en av de 29 punkter som utgör Parisavtalet. Vill du läsa mer om ACE tipsar vi om detta inlägg.

Vi har även följt lite diverse områden som hav, finans och teknik. Ett ämne som är högaktuellt just nu är även Conflicts of Interest, eller COI. Det handlar kort sagt om att många tycker att det är orimligt att aktörer som vinner på att klimatförhandlingarna går långsamt får vara med i dem, dvs till exempel oljeföretag. Vi i PUSH var faktiskt med i en aktion för att väcka uppmärksamhet kring denna fråga. Det kommer snart upp ett inlägg om just COI, så håll ögonen öppna om du vill veta mer!

 

IMG_4412.JPG
Aktion för att uppmärksamma COI! Foto: Taylor Billing

 

Men i övrigt då? Jo, i vårt möte med Svenska delegationen fick vi en övergripande bild av läget. Tidigare har den funnits ramververk, eller rubriker, för själva regelboken men förra veckan pratade de mycket om det faktiska innehållet. Delegationen tycker att arbetet flyter på bra, men vi anser själva att vi sett tendenser till att slösa tid hos vissa länder. En taktik har varit att fokusera på teknikaliteter som att tjata på att få se den förhandlande texten projicerad på storskärm. En ny intersessional i Bangkok i september är även halvt officiell, anledningen till det är helt enkelt att förhandlingarna inte kommer bli klara här i Bonn och måste bli det innan COP24.

Landsgrupper fick också möjligheten att kommentera hur vecka ett har gått. Till exempel tryckte gruppen G77+Kina (en koalition bestående av utvecklingsländer och kina) på vikten av det så kallade “Common but differentiated responsibilities and respective capabilities” (vilket egentligen är att säga att u-länder och i-länder inte riktigt ska ha samma krav på sig).  SIDS (Small Island Development States) nämnde att vi behöver se och tydliggöra ”interlinkages”, alltså kopplingar, mellan olika agendapunkter och LDC-länderna (Least Developed Countries) uttryckte en oro för att arbetet inte går tillräckligt snabbt på alla agendapunkter.

IMG_20180505_145943.jpg
PUSH och delar av Svenska delegationen

Dessa områden har gått bättre vecka 1:

 • Jordbruksprogrammet (agriculture)
 • Kapacitetsbyggandefrågor (capacity building)
 • Teknikramverket (technical framework)

Dessa har gått sämre vecka 1:

 • regelboken (rulebook)
 • transparens (transparency)
 • finansieringsfrågan

Positivt inom SBSTA:

 • avslutat agendapunkter 11 & 14
 • Nairobi-arbetsprogrammet
 • Koronivia-arbetsprogrammet (om jordbruk/ anpassning)
 • Plattformen för lokala ”communities” och ursprungsbefolkningar.

Positivt inom APA:

 • Påbörjat arbete inom alla agendapunkter
 • Allt arbete bör vara färdigt nu

Positivt inom SBI:

 • Signifikant framgång inom vissa områden
 • Flera färdiga utkast

Negativt generellt: fortfarande många punkter kvar att jobba på och flera av dessa kommer inte hinna bli klara nu och måste hanteras på den extrainsatta intersessional och/eller under COP24.

Stay tuned för kommande spännande inlägg från nya delegationen! 

//Sara och Saga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: