– av Saga Jonsson –
Förra helgen blev jag inbjuden av Partiet Vändpunkt att delta på en studieresa till Bryssel och EU-parlamentet. På dagordningen stod dels att träffa Max Andersson, f.d EU-parlamentariker för miljöpartiet och numera kandidat på Vändpunkts EU-lista. Vi reste med en trevlig buss med blommor och färgglada ljusslingor som tog oss hela vägen ner till Belgien! (Det tåls att understrykas att varken jag eller PUSH Sverige har några kopplingar till Partiet Vändpunkt)
Hur funkar EU?
I Bryssel finns ett av EUs två parlament, det andra finns i Franska Strasbourg. I Bryssel görs all förberedelse och arbete i arbetsgrupper. Det är här EU-parlamentarikerna har sina kontor. Ungefär en vecka i månaden åker man till Bryssel för att rösta på olika förslag och ta beslut. Att det finns två parlament har men historian att göra. Grunden till EU bildades efter andra världskriget och det är av historiska skäl därför viktigt för många att hålla kvar vid parlamentet i Strasbourg. Detta får dock ofta kritik eftersom det kostar massor med pengar att transportera och husa alla politiker och deras personal när de byter stad.
EU består förenklat främst av tre institutioner som tillsammans stiftar EU:s lagar. Dessa är Europaparlamentet , Europeiska unionens råd och EU-kommissionen. EU-parlamentet är den enda som är direkt folkvald och består av EU-parlamentariker. EU-kommissionens största uppgift är att föreslå och genomföra EU:s lagstiftning och politik, den styrs av ledamöter, en från varje land. Europeiska unionens råd består främst av medlemsländernas stats- och regeringschefer. Vem som sitter här kan du alltså påverka i riksdagsvalet. Bilden nedan visar hur en ny EU-lag blir till. Det är alltså bara kommissionen som kan föreslå en ny lag.

EU har stor makt!
Under studiebesöket fick vi en guidad tur runt i parlamentet, men också lyssna på Max som berättade vad han jobbat med under sin mandatperiod. Något som är viktigt att förstå med EU är att det har väldigt mycket makt. Många gånger är detta bra då det i teorin skulle kunna ställa krav om till exempel utsläppsminskningar på medlemsländerna, eller andra typer av krav och standarder som hur en lekplats ska se ut för att vara säker. Men det här kan ju självklart också slå fel och ett sånt exempel är om den nyligen igenomröstade lagen om publicering av bilder med upphovsrätt på nätet. Vid en första tanke kan det verka bra att en upphovsrättsskyddad bild inte för publiceras, men i praktiken kommer detta hanteras av filter som inte är hundraprocentiga. Helt plötsligt kan till exempel memes eller även dina privata bilder ses som “upphovsrättsskyddade” enligt filtret och därför tas bort. Med andra ord skulle internet inte vara samma plats längre. Det här är en fråga Max har jobbat väldigt mycket med. Det finns fler EU-lagar med liknande karaktär och det är därför väldigt viktigt vilka som faktiskt sitter i EU-parlamentet och får rösta om dessa förslag!
Lobbyism i EU
Eftersom en EU-lag har så stor potentiell makt är det många som vill påverka både vilka förslag på lagar som läggs fram av kommissionen, men även vad parlamentarikerna ska rösta på. Lobbying är därför en väldigt stor business i Bryssel. Att lobba innebär kort sagt att man vill få någon med makt att tycka samma sak som en själv i en viss fråga. Det kan handla om allt från miljöorganisationer som lobbar för bättre miljölagar till oljeföretag som lobbar för mer subventioner eller mot en miljölag. Problemet i Bryssel, som förövrigt är världens näst mest lobbyisttäta stad, är att 70% av alla cirka 30 000 lobbyister jobbar för stora, rika företag. Det blir alltså väldigt svårt för en miljöorganisation som lever på donationer att lobba mot ett företag med flera heltidsanställda lobbyister.
Precis som inom FN-sfären innebär detta problem och där brukar man prata om “Conflict of Interest” som handlar om att fossilföretag får vara med och påverka i klimatförhandlingarna. En organisation som jobbar med att synliggöra det här är CEO (Corporate Europe Observatory) och de har mycket bra material på sin hemsida. Generellt är det som händer i ett EU hårt lobbat av stora företag att lagar och lagförslag formas på ett sådant sätt att de gynnar företagen. Människan och samhällsnyttan kan med andra ord bli åsidosatt.

Slutligen: EU-valet
Det är snart EU-val igen och det är viktigare än någonsin att du röstar! Generellt är valdeltagandet i EU-valet ganska lågt, ungefär 40% över hela EU och förra valet låg det på 50% i Sverige (vilket var rekordhögt). I riksdagsvalet röstar ca 80% så det är en stor skillnad. Eftersom det inte finns några naturliga majoriteter i EU-parlamentet kan några få dedikerade EU-parlamentariker verkligen flytta berg. Därför är det viktigt vilka som röstas in. EU behöver verkligen se en mer ambitiös klimatpolitik men stark oro inom EU (tänk Brexit) och även en växande högerextrem rörelse talar för att detta kanske inte blir fallet. Under den guidade turen pratade vår guide om hur högerextrema partier i parlamentet är mer aggressiva än andra partier i sitt sätt. Hon berättade hur de trots begränsat handlingsutrymme kan blockera förhandlingar och lagförslag. Blir de starkare kan de blockera tillräckligt mycket för att andra partier kan behöva ge dem makt mot att de inte blockar för att få igenom ett visst förslag, och den typen av dynamik är mycket obehaglig.
Jag hoppas att du lärde dig något nytt om EU, och se till att rösta i valet! Det är jätteviktigt!
//Saga