– av Emma Wikström –
Ett nytt klimatmöte har startat och vi i internationella gruppen har som vanligt en delegation på plats för att följa förhandlingarna! I Bonn äger klimatmötet som kallas SB50 just nu rum mellan den 17-27 juni. Det är det första mötet efter det historiska klimatmötet COP24 i Polen i december förra året. I och med COP24s avslut inleds en ny fas i klimatförhandlingarna. Så vad är det som har hänt? Vad händer härnäst? Och vad kan vi och DU göra?
Vad har hänt?

På COP21 med Parisavtalet kom nästan alla världens länder överens om att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader med sikte på 1.5 grader. Men avtalet i sig ställer inga tydliga krav på länderna för hur de ska lyckas med detta. Det är här Parisavtalets Regelbok kommer in som har förhandlats sedan 2015 då Parisavtalet togs fram. Regelboken ska ge riktlinjer och struktur för hur arbetet framåt för att nå målen som sattes i Parisavtalet faktiskt ska se ut. Om Parisavtalet är ett skelett är Regelboken de muskler och senor som kommer kunna få kroppen att gå. På COP24 i december lyckades regelboken i princip att färdigställas. Förhandlingarna var omfattande och mycket tekniska. Utfallet av Regelbokens efter COP24 hade kunnat vara betydligt bättre men det hade också kunnat vara sämre. En viktig faktor är att den nästan lyckades bli färdigställd överhuvudtaget. Parisavtalet klubbades igenom 2015 men avtalet träder i kraft först nu till 2020. Då Parisavtalet är ett luftslott utan dess regelbok är det därför viktigt att en färdig Regelboken finns på plats 2020 för att Parisavtalet faktiskt ska bli verkningsfullt. Om du vill läsa mer om regelboken klicka här!
Så vad händer nu?

Kolmarknader och flexibla mekanismer
Rubriken ger en försmak till hur tekniskt detta förhandlingsområde är. Artikel 6 i Parisavtalet handlar om olika mekanismer för internationellt samarbete kring utsläppsminskningar, till exempel hur olika prissättningar på koldioxid kan länkas samman, eller hur ett land kan tillgodoräkna sig åtgärder som man genomför i andra länder. Det övergripande viktiga att veta just nu är att detta är en fråga inom Regelboken som länderna inte lyckades komma överens om på COP24, utan frågan sköts upp då den helt enkelt var för svår att lösa. Förhandlingarna ska återupptas på SB50 där de hoppas kunna göra framsteg när det gäller riktlinjer för ett system med kolmarknader under Parisavtalet. Frågan är mycket laddad och vi i delegationen kommer såklart följa vad som händer!

Dags för ambition
Delar av Regelboken är alltså inte helt klar utan kommer att fortsätta att förhandlas men parallellt går klimatförhandlingarna in i ett nytt skede. När regelboken nu går mot sitt färdigställande måste fokus skifta till att höja ambitionerna hos länderna. Parisavtalet ställde upp mål, regelboken beskriver på vilket sätt dessa mål ska genomföras men det är först när denna struktur fylls med ambition som vi kan lyckas begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader. En kropp med skelett och muskler kommer aldrig att komma i mål om den inte sätts i rörelse och målen i Parisavtalet kommer aldrig att nå om inte tempot höjs kraftigt och snabbt. Med dagens uttalade mål och löften från länderna rör vi oss snarare mot 3 graders uppvärmning (ClimateActionTracker). Ett viktigt arbete framöver blir därför att pusha länderna att dramatiskt öka takten och ambitionen vilket görs genom att länderna uppdaterar sina NDCer, vilket just är dokument där länderna beskriver vad de tänker åta sig att göra.
Dags att erkänna den bästa tillgängliga klimatforskningen
Ett viktigt steg i att lyckas fylla det internationella klimatarbetet med ambition är att klimatforskningen erkänns ordentligt. På COP24 lyckades länderna inte göra detta mycket på grund av att Saudiarabien och Kuwait blockerade. Detta är såklart under all värdighet och kritik. Vad som hände på COP24 var att länderna inte kunde komma överens om att erkänna och välkomna den senaste klimatrapporten av FN:s klimatpanel IPCC. I Bonn kommer diskussionen fortsätta kring hur länderna ska förhålla sig till rapporten som klart beskriver behovet av kraftigt höjda ambitioner.
PUSH är på plats!

Dessa är bara några av alla de viktiga frågor och ämnen som kommer att förhandlas under mötet. På förhandlingarna kommer även frågor om finansiering, loss and damage, gemensamma tidsramar för klimatplaner att förhandlas bara för att nämna några, varav det mesta vi har skrivit om i andra blogginlägg. Diskussioner kommer även föras om hur ofta klimatmöten ska hållas framöver, en del länder vill att de ska hållas mer sällan. Vi unga och miljöorganisationer kommer även att kämpa för vår möjlighet att fortsätta få åka och följa förhandlingarna – något som vissa länder motsätter sig. Vi i internationella gruppen i PUSH åker till förhandlingarna för att visa att unga har en plats inom politiken, för att lära oss och för att sprida kunskap tillbaka till unga i Sverige. Vi åker också för att försöka påverka förhandlingarna där vi kan och vara en stark motvikt till fossilindustrin och andra starka krafter som försöker bromsa förhandlingarna.
Följ och stötta oss!

Vi har inga resurser utan vi som åker betalar ur egen ficka. Om du skulle vilja stötta oss ekonomiskt är det därför otroligt uppskattat. Du stöttar oss enklast genom att swisha 070-4357506 (Sara Nyberg), med meddelandet pushtosb50 – alla donationer även mindre spelar roll. Du får även gärna följa oss på våra sociala medier och bloggen! Under mötet den 17-27 juni kommer vi att uppdatera vad som sker på bloggen och på vår facebook, instagram och twitter – följs oss gärna där!
Tack för ditt stöd. Tillsammans tacklar vi klimatkrisen!