– av Emma Wikström –
Hallå där!
I skrivande stund sitter jag på buss genom Danmark på väg hem efter ett antal intensiva dagar i Bryssel där jag varit på CAN Europas generalförsamling! CAN står för Climate Action Network och är ett globalt nätverk med över 1300 organisationer som arbetar med klimat, miljö och hållbarhet. CAN Europa är den del av nätverket som samlar specifikt europeiska organisationer, över 160 st och är det största klimatnätverket i Europa. CAN är en välkänd och etablerad röst för civilsamhället både inom FN:s klimatförhandlingar och inom EU. Medlemsorganisationerna samarbetar för att tillsammans vara en stark gemensam röst i klimatpolitiken. En liknelse för Harry Potter-nördar är Fenixorden.

Personligen kan jag säga att CAN:s existens är något som ger mig mer hopp i klimatkampen, medveten om att det finns så många grymma organisationer som med en otrolig passion och kompetens samarbetar för alla vårs framtid. Och i detta nätverk är PUSH Sverige medlem! Och även en rätt unik medlem som en av ett begränsat antal ungdomsorganisationer i nätverket. Att vi är medlemmar i nätverket innebär att vi kan vara med i CAN:s olika arbetsgrupper för olika sakfrågor och få tillgång till mycket information om vad som händer inom den europeiska och internationella klimatpolitiken. Det innebär också att vi är välkomna ner till Bryssel för att vara med på CAN Europas generalförsamling två gånger per år! Denna gång var tre stycken heldagar planerade i Bryssel och runt 100 medlemsorganisationer närvarade. Så vad hände? Vilka är de heta frågorna i den europeiska och internationella klimatpolitiken?

Dag 1.
Första dagen bestod av en heldag för politiskt engagemang och lobbying och efter det följde två dagar av den officiella generalförsamlingen. Under den första dagen hade vi först en session som handlade om hur man bäst interagerar med Europaparlamentet och den Europeiska kommissionen. Därefter följde sessioner med fokus på aktuell EU-politik och ett ämne högt upp på dagordningen var det nya heta konceptet inom EU – “The European Green Deal” som just nu håller på att utvecklas.
“The European Green Deal” är namnet på den klimatportfölj som högst troligtvis kommer tilldelas nederländska Frans Timmermans tillsammans med en vice-ordförandepost när den nya kommissionen ska godkännas. “The European Green Deal” skulle generellt kunna förstås som det övergripande namnet för den klimatpolitik den nya kommissionen inom EU kommer verka för. Den nya kommissionen har uttryckt att klimatet är ett huvudfokus och det hoppas de kunna visa genom att fokusera på “The European Green Deal”. Frågan är då vad denna “Green Deal” kan och bör innebära.
Detta var huvudfrågan i ett möte mellan CAN:s medlemmar och en från kommissionens tankesmedja där “The European Green Deal” diskuterades. Det sista mötet för dagen var med den franska EU-parlamentarikern Pierre Larrouturou som är en del av den socialdemokratiska gruppen. Det samtalet fokuserade också mycket på “the Green Deal” med fokus på framförallt finansiering av klimatomställningen. Pierre Larrouturou tryckte på hur viktig del finansiering är för att förhindra att “the Green Deal” blir till greenwashing.
PUSH har också faktiskt nyligen tillsammans med en nederländsk miljöorganisation för unga, KEK, startat initiativet GreenDeal4Youth för att tillsammans med fler ungdomsorganisationer runt om i Europa kunna vara med och utforma vad en “Green Deal” inom EU bör innehålla. Vi har också som del av detta projekt börjat med ett samarbete med Generation Climate Europe (GCE) som är en koalition av organisationer i Europa som tillsammans vill påverka EU-politiken. Om du skulle vara intresserad att engagera dig i detta – kontakta Jakob Bowers! (bowersjakob2@gmail.com)

Dag 2.
Den andra dagen, vilket var den första dagen av den officiella generalförsamlingen hade fokus på nätverkets interna arbete. Dagen startades med ett panelsamtal och diskussion om “Utmaningar och möjligheter under 2020” utifrån medlemsorganisationernas olika perspektiv. År 2020 kommer bli ett väldigt viktigt år för den europeiska och internationella klimatpolitiken. Under 2020, fram till COP26 i slutet av året, ska alla länder skicka in och uppdatera sina åtaganden under Parisavtalet, sina så kallade NDCer (Nationally Determined Contributions).
Innan EU uppdaterar sin NDC ska alla medlemsländer också skicka in nationella dokument med klimatambitioner t.ex. NECP (National Energy and Climate Plans) och nLTS (national long-term strategy) som kommer påverka hur ambitiös EU:s NDC blir. Det är otroligt viktigt att EU visar ledarskap och visar kraftigt ökade ambitioner i sin NDC för att andra länder ska göra detsamma. I nuläget ligger världens länders åtaganden inte alls i linje med målen i Parisavtalet och vi rör oss snarare mot drygt 3 graders uppvärmning till år 2100 än mot 1.5 grader (cliamteactiontracker).
PUSH blev tillfrågade att vara med i panelen om 2020 vilket gjorde att jag fick lyfta ett ungdomsperspektiv! En fråga jag lyfte som viktig för PUSH under 2020 är hur vi som en ungdomsmiljöorganisation bäst ska förhålla oss till “fridays for future”-rörelsen för att tillsammans kunna skapa så stor påverkan som möjligt. Detta drog efter panelen igång en diskussion bland medlemmarna om olika erfarenheter och tankar om relationen till klimatstrejkarna – kul!

Efter paneldiskussionen följde en interaktiv session om hur nätverket kan förbättras och stärkas på olika sätt. Allt från kommunikation, processer för att ta fram gemensamma ställningstaganden och arbete inom arbetsgrupper diskuterades. Dagen avslutades till sist med en klassisk formell session där frågor om budget, medlemmar etc. skulle godkännas. Kanske inte låter som den mest spännande sessionen under generalförsamlingen MEN för PUSH innebar denna formella session att vi blev fullvärdiga medlemmar i CAN Europa!! WOHOOO! Fullvärdig medlem blir man i CAN efter att ha närvarat på tre generalförsamlingar i rad efter att ha blivit godkänd som medlem i nätverket. Så vad innebär det då att vara fullvärdig medlem? Jo, det betyder att vi numera också har rösträtt under den formella sessionen. Det innebar också att vi fick en varm applåd under sessionen och flera gratulationer efteråt. Det var fint!

Dag 3.
Sista dagen ägnades åt olika policy-områden som CAN arbetar med och flera parallella workshops pågick samtidigt. Jag deltog i en workshop om COP25 – vad innebär flytten från Chile till Madrid som bestämdes så sent som förra veckan och vad kan vi förvänta oss av mötet? En annan workshop om en möjlig europeisk klimatlag – hur skulle en sådan kunna se ut och vad är erfarenheterna från länder som redan har en klimatlag? Sista workshopen jag deltog i handlade om finansiering till Loss and Damage vilket är ett förhandlingsspår inom klimatförhandlingarna jag har följt (Mer om L&D här!) – hur ligger vi till med finansiering av Loss and Damage och vad kan vi förvänta oss av COP25 i Madrid och COP26 i Glasgow där frågan förväntas kunna få mer uppmärksamhet än tidigare.

Nu när skrivandet av inläggets avslut har kommit sitter jag inte längre på bussen utan istället hemma i soffan. Trött efter nattbuss men väldigt glad över dagarna i Bryssel. Det har varit häftigt att träffa så många olika organisationer som arbetar hårt för vårt klimat. Varit häftigt att höra hur mycket vi har gemensamt men kanske ännu mer intressant att höra om de nationella upplevelserna och situationerna som skiljer sig åt. Spännande att lära mig mer europeisk klimatpolitik och roligt att lära känna det grymma nätverket CAN Europa bättre. Jag ser fram emot att gå in i 2020 med PUSH med vetskapen att vi inte går ensamma. Vi är en del av ett stort ekosystem av miljöorganisationer där vi alla har olika roller att spela. Detta års generalförsamling var det största någonsin – ekosystemet frodas. Att få vara en del av det är en ynnest. Låt oss ta 2020 med storm.
/Emma Wikström
Super att få uppdatering om ert arbete! Går det att följa utvecklingen för denna ”The European Green Deal” någonstans?
GillaGillad av 1 person
Kul att höra Aron! Bra fråga! Politico är en sida med flera olika bloggar varav en har fokus på energi och miljö som är på en rätt avancerad nivå. På CAN Europas hemsida kommer också vissa uppdateringar från EU och internationella klimatpolitiken. ClimateTracker är väldigt bra på uppdateringar kring framförallt klimatförhandlingarna om du skulle vara nyfiken på det också!
GillaGilla