PUSH deltar under FN:s klimatkonferens COP27 i Egypten som pågår mellan den 6–18 november. Under konferensen kommer vi att pusha för mer ambitiösa beslut i frågor såsom bland annat klimatfinansiering, skador och förluster (Loss & Damage) samt stärkt inkludering av unga i klimatförhandlingarna. Tillsammans med andra unga engagerade på plats sätter vi press på beslutsfattarna och samarbetar för att uppnå gemensamma mål om en hållbar framtid och klimaträttvisa.
Vi står inför en avgörande tid. Årets sommar i Europa har varit den varmaste genom historien. Senaste tidens översvämningar i Pakistan har tvingat hela 33 miljoner människor på flykt från sina hem. Vårt fortsatta beroende av fossila bränslen spär på såväl ökade klimatkatastrofer som sociala spänningar och konflikter. Årets “NDC Synthesis Report” från FN:s klimatkonvention visar att länders klimatåtaganden (NDCs) fortfarande är alldeles för låga. Baserat på nuvarande NDCs så kommer vi fortfarande att ÖKA utsläppen med 10.6% till 2030, jämfört med 2010. Mot bakgrund av detta är frågor om ökad ambition, stärkt finansiering av utsläppsminskningar och anpassning under det nya målet (NCQG, som ska ersätta det tidigare målet om 100 miljarder dollar per år), samt diskussionen om att sätta upp en finansieringsmekanism för förluster och skador till de länder som redan drabbas hårdast av klimatförändringarna nyckelämnen för årets COP.

Grafen ovan visar utvecklingen av växthusgasutsläpp baserat på länders nuvarande klimatåtaganden (NDCs), jämfört med hur utsläppen måste minska enligt IPCCs scenarier för att klara 1.5 respektive 2 graders-målet.
Vid sidan av förhandlingarna har det kommit ut flera rapporter om grova kränkningar av mänskliga rättigheter och restriktioner för civilsamhällets deltagande under årets klimattoppmöte. Egypten är en av världens mest repressiva stater vad gäller yttrandefrihet med drygt 60,000 politiska fångar. Samtidigt försöker det egyptiska presidentskapet utmåla sig som en fredlig, demokratisk och inkluderande stat bl.a. med referenser till att Sharm-el-Sheik är ”The City of Peace”, genom att stötta årets ungdomskonferens COY17 (med väl utvalda unga organisatörer på plats) och att arrangera den första ”Youth and Future Generations Day” under COP27.
Vi stöttar allt utökat ungdomsdeltagande, men motsätter oss all typ av greenwashing, youthwashing och kränkningar av mänskliga rättigheter. Att välja att arrangera den här typen av konferenser i ett land där man samtidigt fängslar unga aktivister för att de uttrycker sina åsikter går emot allting vi står för som kämpar för klimatet. Vi kan inte ha klimaträttvisa utan social rättvisa, utan grundläggande demokrati och yttrandefrihet. Därför ser vi det utan tvekan som ett felbeslut att placera årets möte i Egypten. Även FNs egna experter har uttryckt oro över det begränsade utrymmet för civilsamhället och fört fram ett krav på kriterier för mänskliga rättigheter för placeringen av framtida möten. Detta är troligtvis det minst inkluderande COP någonsin. Vi stöttar därför Greta i hennes bojkott av årets klimattoppmöte. Hennes röst har en stor räckvidd, och genom sitt ställningstagande sänder hon ett viktigt budskap till världen. Samtidigt tror vi att det är viktigt att det också finns unga, kritiska röster på plats som kan agera motvikt till den stora mängd ledare, stater och företag som vill begränsa våra och marginaliserade gruppers rätt till deltagande, som vill minska ambitionen i det globala klimatarbetet och sakta ner processen. PUSH är i år på plats med en delegation som kommer att arbeta hårt under de kommande veckorna för att stötta unga aktivister på plats, lyfta de röster som vanligtvis inte får utrymme att höras, rapportera tillbaka till Sverige och framföra dessa kritiska perspektiv i möten, sidoevent och förhandlingar. För att minimera vårt klimatavtryck åker vi med ett mindre antal delegater som i stället närvarar under mötets båda veckor.
I en perfekt värld hade vi inte behövt ha några klimatförhandlingar. Vi hade inte behövt lägga kvällar, helger och veckor av vår fritid på att försöka påverka världens ledare att fatta bättre beslut. Vi hade inte behövt resa till ett land där människor riskerar sin frihet för att stå upp för sina åsikter. Där såväl vår, men framförallt våra medaktivisters säkerhet och möjlighet att uttrycka sig begränsas av en repressiv regim. Men samtidigt är vi övertygade om att detta är ett viktigt forum att delta i, precis som vi gjort under tidigare klimattoppmöten, om vi ändå vill försöka stärka den internationella processen, stärka ungas röster och inte lämna “walk over” inom ramen av förhandlingarna till skurkstater, oljebolag och andra som försöker begränsa klimatambitionen och mänskliga rättigheter.
Vi vill även uppmuntra er som följer mötet hemifrån (många av sessionerna sänds live via unfccc.int) att hjälpa oss sprida dessa budskap, att pressa de svenska, europeiska och internationella politikerna och näringslivsföreträdarna på plats att stå upp emot regimen för mänskliga rättigheter, överallt.
Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med er under de kommande veckorna. Har ni några frågor eller kommentarer svarar vi gärna, så snabbt vi kan.
Tillsammans PUSHar vi för en mer hållbar värld!