Vägen framåt

Stocktaking. Information och rapport på hur det har gått från de stängda förhandlingarna levereras nu i plenum.

Förhandlingarna har delats upp i SOG’s, spin-off groups. De är uppdelade på ett antal olika områden så som mitigation (utsläppsminskning), adaptation (anpassning)  o.s.v. Det verkar ha gått olika för olika grupper, men generellt kan det sägas att det går framåt, om än med snigelfart.

Nu har det precis börjats en meta-diskussion. Det vill säga en diskussion och hur det ska diskuteras. G77+china har föreslagit att mitigation ska skjutas upp så att förhandlarna får mer tid på sig. Mitigation-frågan ses som den viktigaste, och har länge i klimatförhandlingssammanhang setts som den viktigaste, även om andra är minst lika viktiga, och börjar närma sig det i anseende också. Bollen skickades runt tills USA föreslog att passen skulle bytas, och att mitigation-mötet skulle hållas ikväll. Sydafrika som talar för G77 protesterade inte, och mötet avslutades.

”Parties are either unhappy that we are moving to slow, or that we don’t have time to look in to depth at the proposals. I think that we must move faster at this point, and that we must meet with readyness to compromise and decide.” Mitigation-fascilitator som rapporterade från gårdagens diskussion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: