COP21 Öppnas

Hej!
Nu har COP21 tagit sina första steg, och ett antal saker har hänt.

Minst 785 000 människor demonstrerade över hela världen, vilket påverkar mötet här. Det är något som ledare och förhandlare här måste svara på. Tack alla ni som marscherade i global climate march!

150 världsledare har visat sin närvaro här, och måndagen ägnades åt inledande anföranden. Att ha alla världsledare här i början har kallats ”the french gamble”, och verkar hittils ha varit ett lyckat drag och har påverkat hur förhandlingarna nu rör sig framåt. Bakgrunden till detta är att vid Köpenhamnsmötet 2009, så kom alla statshuvuden och ministrar först på slutet som är normen. Det gjordes omvänt den här gången för att statshuvudena skulle få en annan insyn och närvaro Det har också varit ett antal högnivå-möten under året för att utbilda ministrar och statshuvuden i vad som händer med avtalet.

Family Photo of Leaders at COP21
Secretary-General Ban Ki-moon at the Family Photo of Leaders at COP21

Vi sitter nu i en helt annat sits jämfört med Köpenhamn i form av vilken kunskap som finns om processerna, och vilka rutiner som finns för att skapa förtroende. För Sveriges del så var både Kungen och statsministern på plats och andra digniteter inkluderade givetvis Barack Obama, Narenda Modi, Xi Jinping och till och med Prins Charles.

Det vi har noterat med anföranden som var igår var att mycket språk som används nu är ett språk som har använts av gräsrötter och förespråkare för en hållbar omställning väldigt länge. Det har alltså skett en skiftning av språkbruk som har varit på gång ett tag, men som nu verkligen har tagit sig i kragen.

Stefan Lövfen sa till exempel:
”Winners will be societies at the forefront – not those that wait until the last minute. So I have set an ambitious goal for my country: Sweden will be among the first fossil free welfare nations of the world.”

Barack Obama

”We have broken the old arguments for inaction. We have proved that strong economic growth and a safer environment no longer have to conflict with one another; they can work in concert with one another.”

 

Det var en majoritet av världsledarna gvar att peka ut sambandet mellan klimatfrågorna och många andra frågor om stabilitet och fred, speciellt i ljuset av vad som hände här i Paris för några veckor sedan.

Hollande:

”I can’t separate the fight with terrorism from the fight against global warming,”

”Climatechange will bring conflict just as clouds brings storms”

Detta var ju något som vår klimat och miljöminister pekade ut för några veckor sedan.

Det generella tonen är på konferensen är smygand hoppfull. Det finns generellt fler positiva indikatorer de här första dagarna. Det kommer att ändras ungefär fyra gånger per dag innan vi förhoppningsvis kommer i mål om två veckor.

Nu rör sig sakerna, och alla väntar spänt på vilken vändning som saker kommer att ta.

Hollande

”This challange is the sum of our selfishness and our different perspectives”

/Filip

One thought on “COP21 Öppnas

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: