Jardin d’Alice

Igår gjorde jag ett besök på Jardin d’Alice, en lokal i Montreuil i västra Paris öppen för konstnärer och aktivister. Här finns tillgång till verktyg, material och färger för alla möjliga former av kreativt skapande. Nu under COP21 kommer Jardin d’Alice att vara en hub för förberedelser för manifestationer och aktioner.

20151130_175631

Många här är mycket kritiska till det demonstrationsförbud som kommer råda i Paris under hela COP21. Jag pratade en del med David Solnit, gräsrotsaktivist sedan många år och aktiv inom 350.org, som menar på att regeringen har utnyttjat terrorattentaten som en ursäkt för att kunna tysta ner protesterna under klimatförhandlingarna. ”Detta har gett olje- och kolbolagen all makt de vill ha medan vi har blivit nedtystade.”

20151130_170518

Men att döma av den aktivitet som råder i lokalerna så är det en sak som är säker: folk kommer fortsätta att föra fram sina budskap. Däremot har man fått tänka om en del kring i vilken form man gör det. Eftersom stora folksamlingar i nuläget är förbjudna jobbar nu många med aktioner som inte kräver att man hörs på gatorna utan istället med protester med tydliga budskap som blir bra på bild som man sedan sprider genom pressutskick och sociala medier.

20151130_175229

Igår var det också många förberedelser på gång inför Global Village of Alternatives som kommer att äga rum i Montreuil i helgen och jag hade möjlighet att få hjälpa till med målandet av skyltar och banners.

20151130_171444-1

Det var en inspirerande dag och kul att se att sjuder av så mycket aktivitet på gräsrotsnivå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: