”Det kommer bli tufft!”

Möte m svenska delegationen 1

Idag träffade PUSH både det svenska civilsamhället och den svenska delegationen för koordinering och uppdateringar.

Klimatambassadör Anna Lindstedt inledde mötet med att göra en kort briefing av läget i förhandlingarna, och sa att det är fortfarande bra stämning, men att det just nu är svårt att få en överblick över vad som sker, då alla delar av avtalet är indelade i olika smågrupper, och smågrupperna uppdelade i andra smågrupper… Men, det finns momentum i frågan nu! Dels tack vare att stats- och regeringschefer var på plats och inledde mötet, dels att 185 länder har lämnat in sina nationellt bestämda bidrag ”INDCs” – alltså bara 10 kvar! När det gäller EU, så ”Driver vi på EU, för att EU ska driva på”.

Det är stor skillnad mot hur läget var vid samma tidpunkt under COP15 i Köpenhamn. Dels så har COP blivit något som är mycket större och bredare – och frågor som kanske förut var kontroversiella i sammanhanget, som vattenfrågor, är nu mer självklara. Många länder med stort inflytande, som USA, Kina och Indien – har i mycket ändrat sin retorik. USA exempelvis börjat prata mer om klimatfrågan som ett arv till kommande generationer. I dagsläget är de flesta länderna överens om att det ska bli ett rättsligt bindande avtal, enligt Lindstedt.

På PUSHs fråga angående Sveriges ”red lines”, alltså frågor de inte kan backa från, så driver de på för ett så starkt avtal som möjligt.  Sverige är aktiva för att det ska bli skrivelser om ”förluster och skador”, och prioriterar ett långsiktigt mål med en uppföljningsmekanism. Efter frågor och påtryckningar gällande mänskliga rättigheter och ursprungsfolks traditionella kunskap så hoppas vi att Sverige kommer pusha extra för detta.

Civsammöte 1

PUSH hade bjudit in till ett möte med det svenska civilsamhället på plats tidigare under dagen. Flera aktörer dök upp, bland annat WWF, Fores, och Vattenfall (!).  Det framgick under mötet att vi har vissa gemensamma prioriteringar under COP, bland annat omställning till ett fossilfritt samhälle (oklart dock om Vattenfall höll med om det…), och att ett långsiktigt mål samt ersättning för ”förluster och skador” är viktiga prioriteringar. Vi verkar dock vara en av få aktörer på plats som pushar brett för ett rättvist avtal. Många organisationer på plats verkar endast begränsat syssla med påverkan, och är på plats för att visa upp sig och knyta kontakter. Med det känns det ännu viktigare att PUSH är på plats, och jag är oerhört stolt över att vi är det, och att det är vi tillsammans med andra unga som driver på hårdast för ett rättvist avtal.

Avslutande reflektion dag 3
Vi i delegationen kommer mer och mer in i hur vi kan påverka här. Det mesta är fortfarande stängt för civilsamhället. Trots detta har vi ändå åstadkommit en twitterstorm för att behålla mänskliga rättigheter i artikel 2, jobbat tillsammans med sametinget, träffat civilsamhälle och svenska delegationen, deltagit i aktioner, täckt diverse möten och hängt med PUSHare i Sverige via en google hangout.

För att citera klimatambassadör Anna Lindstedt:

”Det kommer bli tufft!”

Men imorgon är en ny dag.
Fortsätt följ utvecklingen här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: