Gästblogg: En hälsning från ungdomsdelegaterna i regeringsdelegationen

Hej!

Här kommer en liten hälsning från oss ungdomsdelegater!

Vi, Shimeng Zhou och Felix Antman Debels, är alltså de två ungdomsdelegaterna i den svenska regeringsdelegationen till det FN-klimattoppmöte som pågår febrilt i Paris i skrivande stund. Vi är utsedda av LSU – samlingsorganisationen för Sveriges ungdomsorganisationer – och har vår organisatoriska bakgrund i två av LSU:s medlemsorganisationer.

Vår roll som ungdomsdelegater innebär att vi ingår som fullvärdiga medlemmar i den svenska regeringsdelegationen. Detta betyder att vi har möjlighet att delta på såväl delegationsmöten som i informationsflödet. På så vis kan vi informera och hjälpa ungdomsrörelsen, både på plats och hemma i Sverige, genom att bevaka utvecklingen på de frågor/områden som unga prioriterar.

Vår huvudsakliga roll i delegationen är att utgöra en brygga mellan delegationen och civilsamhället (på plats och i Sverige) – detta gör vi genom att föra in de åsikter och synpunkter som ventileras. Vi för också en kontinuerlig diskussion med civilsamhället kring statusen i förhandlingarna – detta är särskilt viktigt i det nuvarande läget där förhandlingarna blivit väldigt stängda.

Mot den bakgrunden fyller aktörer som PUSH en oerhört värdefull funktion! Era kollektiva krav – kombinerat med rösterna från det globala civilsamhället – skapar ett tryck som gör det svårare för aktörer som Sverige och EU att acceptera ett svagt avtal. En repris av COP15 i Köpenhamn vore en katastrof, inte enbart för Moder Jord, men också för diplomatin. Ert påverkansarbete behövs, och kommer behövas ännu mer när förhandlingarna går in i den andra och sista avgörande veckan.

Just nu är man oerhört mån av att arbeta effektivt och få till en så kort förhandlingstext som möjligt till nästa vecka, då miljöministrarna samlas i Paris – en konsekvens av detta är att förhandlingarn brutits ner i ett stort antal mindre grupper. Förhandlingarna rör på sig, men inte tillräckligt fort. Vissa ländergruppers ovilja att kompromissa påverkar dynamiken och skapar bromsklossar för processen framåt. Samtidigt borde man betona att stämningen är hoppfull, trots allvaret – det politiska trycket från måndagens högnivådag ligger fortfarande kvar i korridorerna, och än återstår 1 ½ vecka av förhandlingarna.

Den kollektiva kraftansträngning som nu kommer från civilsamhället är imponerande, och den behövs mer än någonsin. Som ungdomsdelegater försöker vi bidra på vårt sätt, men bara på egen hand är vi två förstås närmast obetydliga. Det är tillsammans som vi kan förvandla drömmen om ett starkt, rättvist och transformativt Parisavtal till verklighet.

//Felix Antman Debels & Shimeng Zhou

12346716_10153294770018589_1996506107_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: