ADP får sitt avslut

Efter fyra år av förhandlingar så har tjänstemannaförhandlingarna som heter ADP gått vidare mot andra jaktmarker. Denna Ad-Hoc workinggroup on the Durban Platform har fyllt sitt syfte och gått vidare mot de sälla jaktmarkerna. Jag har fått höra att de förhandlare som har befunnit sig i ADP-processen hela vägen genomgick en smärre identitetkris i lördags när ADP till slut stängde.

Så vad har hänt?

Vi har en text som har lämnats över till COP21 för att förhandlas av ministrar. Den är 38 sidor, och har fått några extra sidor anmärkningar med sig, som skickas med separat istället för att texten skulle öppnas upp för att länderna skulle stoppa in text. Det har hänt tidigare i syfte att fördröja processen. Som tur var så lyckades inte det den här gången.

Vad innebär det då? 38 sidor? Får vi ett avtal nu? Ingen vet. Verkligen INGEN. Men här kan vi titta på några faktorer som är knäckfrågor, och några saker som är positiva indikatorer.

Kvarstående problem:

CBDR – Common But Differentiated Responsibilities

Hur ska vi lösa diffrentieringen? Det finns flera länder som menar att världen har förändrats mycket de senaste 20 åren, och att samma uppdelning i annex 1 och icke-annex länder som man hade i Kyoto-protokollet inte längre fungerar. Det användes som en ”brandvägg” mellan rika och fattiga länder för att bestämmma vilka som behövde minska sina utsläpp och vilka som skulle få klimatfinansiering. Det går att sammanfatta diffrentiering med denna film:

Finans

Inte så mycket har hänt på den senaste tiden. Samma frågor kvarstår som förut. Hur ska vi kunna garantera att det långsiktigt finns finansiering i dessa frågor? Hur ska vi kunna garantera stabilitet i klimatfinansieringen framöver?

Positiva indikatorer:

  • Stödet för att den långsiktiga temperaturgränsen ska bli 1.5C är stort.
  • Förhandlingarna har inte brutit samman än.
  • Texten som förhandlas är mycket tydligare, och det finns klara och kristalliserade alternativ. Betyrligt mer lättförhandlat för ministrarna.

Trots detta, så vet vi aldrig vad som komma skall. Det kan gå åt vilket håll som helst.

”Nothing is decided until all is decided”

Så nu lämnar vi över till en vecka av ministerförhandlingar där vi alla kommer kämpa på alla håll som vi kan påverka för att vi ska kunna nå en hållbar värld.

Spana in den här fantastiska grafiska förklaringen av texten!

/Filip

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: