Ny vecka, ny fas av förhandlingarna: Möte med Sveriges delegation

Måndag lunchtid och den officiella delegationen kallar till möte med civilsamhället! Hurra. Jennifer och Hanna går dit och blir uppdaterade.

IMG_6933

Spännande saker har hänt under helgen och Sverige har fått två nya ansvarsområden. Dels ska Åsa Romson ihop med en minister från Bolivia leda förhandlingarna som handlar om anpassning. Ett stort och viktigt uppdrag. Läs mer här. Tillsammans med Nederländerna ska Sverige föra EU’s talan om  ”means of implementation”, alltså hur anpassning, tekniköverföring och finansiering ska ske.

Nu är förhandlingarna uppdelade i fyra mötesgrupper, Means of implementation, Differentiering (hur bördan ska delas mellan olika länder), Ambition och Mål före 2020. Tanken är att alla mötesgrupper ska ha färdiga texter på torsdag så att det ska hinna klubbas. Så det blir minsann ingen tid för slöande!

I morse nåddes vi av den väldigt glädjande nyheten att Kanada, som brukar vara en av de stora bovarna på klimattoppmöten nu öppnar upp för max 1,5 graders temperaturhöjning istället för 2 grader. Wow! De enda som nu aktivt är emot 1,5 grader är Saudiarabien. (Även om många som inte är aktivt emot i praktiken är det genom att inte flytta fram sina positioner i förhandlingarna.) Så hur ställer sig Sverige till det nu när Kanada har svängt? Oförändrat. Man går fortfarande på EU’s linje om så långt under 2 grader som möjligt. Tråkigt, eftersom önationer kommer att försvinna, men inte oväntat.

Skrivningar om ursprungsfolks rättigheter, som vi skrev tidigare om här (länk till inlägget Urfolken och Naturen) är ute ur den juridiska texten i artikel 2 och istället fördömda ut i kylan i preamblen, början av texten. Där får de också sällskap av gender equality och human rights. Yay…

Den absolut svåraste frågan i förhandlingarna är som vanligt differentiering. Hur ska man dela upp ländernas ansvar så att det speglar både möjligheter, sårbarhet, utsläpp idag och historiska utsläpp på ett sätt som alla kan gå med på? Det verkar vara svårare än att hitta fram till rätt sal i det enorma COP-området.

Men till och med det går ju att lära sig, så ett avtal borde vara möjligt!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: