Första dagen med politiska förhandlingar

VAD HÄNDER PÅ COP?!

Tro oss, vi känner samma sak. Igår (måndag) kändes det som att förhandlingarna tog ett djupt andetag. Allting är fortfarande på avslappnad helspänn. Det är mycket märkligt. På kvällen igår fick vi den dagliga uppdateringen om hur det gick.

Förhandlingarna är nu uppdelade efter genomskärande problemfrågor, istället för artiklar i dokumentet. Istället för att diskutera differentiering i varje grupp/artikel, så har man nu gått över till att prata om diffrentiering och dess roll i varje artikel samtidigt.

Vi har fyra grupper:

Implemetation Means

Handlar typ om finansiering. Vart ska pengarna gå. Verkar ha gått framåt, även om det finns vissa länder som fortfarande sitter hårt på sina kort. Finns kompromissvilja från flera länder, och vilka det är som inte vill hjälpa det framåt vet vi inte.

De nämnde att backsliding inte kommer tillåtas. Med andra ord som kommer inte länder kunna backa från sina åtaganden, vilket ju får ses som positivt.
Differentiation

Vilka är rika länder och vilka är fattiga? Hur definieras det? Vilka ska få hjälp med utsläppsminskningar, och vilka ska hjälpa till? Klasskisk fråga som löper som en röd tråd genom många av konfliktområdena. Vissa av länderna som ligger på gränsen tycker ibland att det är väldigt skönt att definieras som ett utvecklingsland ibland, och utvecklat land ibland.

Verkar som att de landar i ett språk som inkluderar hänsyn till ”every country’s national situation.”, vilket blir mycket mer dynamiskt än de andra förslagen som ligger på bordet. Om det inte finns en dynamisk skrift, så missar man att världen kommer att utvecklas de kommande 20 åren, så som världen har utvecklas sedan 1997, då förra uppskattningen gjordes.

Pre 2020

Det som handlar om vad som ska hända fram till 2020. Det är vedertaget att en ambitiös artikel om vad som ska göras fram till 2020 förbättrar möjligheterna att få ännu ambitiösare åtaganden efter 2020.

Denna gruppen verkar ha gått väldigt bra, och de har fokuserat på mitigation och adaptation. Vad det ser ut som så kan vi få ett måttligt starkt avtal här.

Ambition

Denna gruppen diskuterar ambitioner och mål genom hela texten.

Har gått väldigt långsamt. Verkar vara som att de sitter ned och upprepar sina positioner. Inte så mycket förhandlingar med andra ord.

Vissa länder har velat utforska språket runt 1.5 gradersmålet mycket mer. Vi har idag fått höra att det nog är säkrare att det kommer med, men att det inte omnämns i en stark benämning, utan att det troligen bara kommer erkännas som viktigt för det mest utsatta länderna.

Det var allt för denna gången. Snart får vi en till uppdatering. Då har det också kommit till nya grupper.

Det är, när vi tittar på det såhär, ganska positivt. Alla väntar sig att när processen sprängs så kommer det vara idag eller imorgon. Så snart kommer vissa av konflikterna synas mycket tydligare, och länder kommer att flexa musklerna mot varandra, och stångas. SEN kan vi komma till ett avtal.

/Filip

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: