Gender Day @COP21

Idag uppmärksammans kvinnor och genus som tema för konferensen, och det hålls sidoevent som tar upp olika aspekter av hur just kvinnor ofta är mest utsatta för klimatförändringar, och hur kvinnor är instrumentella i arbetet mot en hållbar värld. Ojämställdheten i samhället och kvinnors och mäns olika livsmönster har inverkan på klimatet. I det kommande Parisavtalet finns möjlighet att stärka kvinnors rättigheter, och just nu pågår intensiva förhandlingar och kampanjer för att garantera detta.

Här är några exempel på kopplingen mellan kvinnor och klimatförändringar:

  • Majoriteten av världens fattiga är kvinnor (ca 70%) och många av dessa är jordbrukare. När klimatet förändras med försämrade odlingsförutsättningar och vattentillgång drabbas kvinnor med förlorade försörjningsmöjligheter.
  • Fler kvinnor än män dör i naturkatastrofer i fattiga länder. Då kvinnor ofta har en sämre ställning socialt, så har de mindre tillgång till skyddsystem. Samtidigt ser rollfördelningen olika ut under naturkatastrofhantering, och kvinnor är ofta ansvariga för att leda grupper till skydd, och förbereda mat och kläder att ta med till dessa platser. Att avhjälpa kvinnors utsatta situation handlar både om att bistå med hälsofrågor och att stärka katastrofberedskapen.
  • När det gäller anpassning är tillgång till mark, inkomst, och resurser viktiga faktorer. Inom dessa områden har kvinnor ett sämre utgångsläge än män. Kvinnor runt om i världen leder nu gräsrotsinitiativ mot grundorsaker till klimatförändringar, och utvecklar resiljens för att anpassa sig till en försämrad miljö.
  • Olika typer av katastrofer och konflikter förstärker ojämställdheten mellan kvinnor och män. Män har också större ekonomiska resurser och fler alternativ till försörjning som möjliggör att de bättre kan bygga upp sin tillvaro efter en katastrof. Under konflikter och stress ökar även förekomsten av våldtäkter, övergrepp och trakasserier.
  • Kvinnor är viktiga aktörer i förändringsarbete. Kvinnor måste vara med och definiera behoven, diskutera lösningarna och delta i beslutsprocesserna. Alla frågor kräver ett mångbottnat pe
    rspektiv, och hittills har kvinnor varit underrepresenterade i politiska processer, och i diskussioner kring områden som matförsörjning, vatten och energi, hushållning med resurser, transporter och tekniska lösningar som minskar miljöpåverkan. Kvinnor deltagande och perspektiv är vitalt för ett långsiktigt, hållbart avtal.

Tips! Kolla in http://womenclimatejustice.org/ Women action

De höll även en aktion tidigare idag, och krävde klimaträttvisa och jämställdhet i det kommande Parisavtalet.

#womenclimatejustice

#GenderCOP21

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: