Rapport från Paris gator

Jag har haft svårt att förmedla känslan av vad som händer här på gatorna i Paris, svårt för att sätta ord på de känslor och den kraft som finns här. Det märks att det är någonting stort i görningen, tiotusentals människor från alla världens hörn är här med en brinnande glöd för att kämpa för klimatet. Många är här från platser där klimatförändringarna har haft förödande konsekvenser, de är här för att bokstavligen talat kämpa för sina liv.

 

Jag har känt av en stor frustration hos folk. Hur kan det ha fått gå så här långt? Hur är det möjligt att så många människors liv har fått gå till spillo? Att så många ekosystem har fått gå förlorade? Varför görs det inte mer?
Så mycket kraft, så mycket att säga. Allt samlat i en stad där det är förbjudet för fler än två personer att samlas för att framföra politiska budskap.
De senaste dagarna har flera vackra och fredliga manifestationer genomförts i Paris som polisen inte har ingripit i. Det fyller mig med kraft att detta har kunnat äga rum, att civilsamhället har gjort sin röst hörd. Se bilder nedan från när klimatänglar uppmanar Louvren att sluta ta emot sponsring från oljebolagen Total och Eni.20151209_12550720151209_131729

Det finns flera platser för civilsamhället att mötas i Paris under COP, det bubblande Climate Action Zone är en av dessa. Här samlas folk för att förbereda manifestationer och gå på en massa intressanta föredrag och workshops från bland andra Coalition Climat 21, Vía Campesina och Friends of the Earth. Här diskuteras folkets lösningar på klimatkrisen, inte storföretagens. Här pratar man om rättigheter för naturen, energidemokrati, agroekologi och motståndsrörelser. Gräsrotsrörelser som kämpar mot olje-och kolutvinning berättar om sin, i många fall framgångsrika kamp.

20151210_152245.jpg

Förhandlingarna kring avtalet inne på Le Bourget är inne på upploppet nu. Men oavsett hur det går inne på konferenscentret är Paris en ovärderlig chans för civilsamhället att nätverka och bygga upp en stark klimatrörelse inför kommande år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: