PARISAVTALET ÄR FÖRSTA STEGET PÅ EN LÅNG RESA

 

Idag antogs det första globala klimatavtalet efter en tjugoårig kamp. Det är en stor seger för den globala miljörörelsen.

Avtalet är absolut inte nog. Det trycker inte tillräckligt mycket på att rika länder ska ta det största ansvaret och ambitionerna är alldeles för låga för att undvika en ostoppbar klimatkatastrof. Men det är något som pekar ut en riktning och är ett första steg i en lång resa.PC123056.JPG

Framförallt är vi missnöjda med de långsiktiga ambitionerna, som inte tar sikte mot en fossilfri värld. Här lyckades oljeländerna vattna ur det från början hyfsat ambitiösa förslaget. Rättviseperspektivet är inte tillräckligt starkt, och speglar inte utvecklade länders särskilda ansvar att leda utvecklingen mot en hållbar värld. Hänvisning till mänsliga rättigheter blir inte legalt bindande då det inte finns med i den operationella delen av avtalet.

Men det är väldigt positivt att alla länders åtaganden ska ses över vart femte år utan möjlighet att sänka ambitionerna Nu har vi mycket att pusha våra politiker till! Det är ovärderligt symboliskt att vi nu ska satsa på att inte överstiga 1.5 graders global uppvärming, även om vägen dit ännu inte är utstakad och i dagsläget rent utav farlig. Under de två veckorna i Paris har vi sett civilsamhället och de mest drabbade länderna stå upp och säga: detta är våra Red Lines – don’t you dare to cross them. Avtalet garanterar inte att dessa red lines inte kommer korsar, det har rent av redan korsat många av dem. Men det har lagt en grund för att oss att hålla våra regeringar ansvariga för sitt agerande och icke-agerande, och klimatrörelsen är starkare än någonsin.12366576_10153756164412673_1111331304_n.jpg

Foto: Sandro Benz

Vi åker därför från Paris med hopp. Vi har fått världens ledare att lyssna på oss och samlas. Nu har vi ännu mer makt och större ansvar att faktiskt få det att hända. Om politikerna inte levererar lösingen gör vi det.  Världen behövde en Win och den fick en.

Det stora jobbet ligger framför oss och vi ser fram emot att sätta igång. Nu ska vi fira, imorgon ska vi sova, sen ska vi jobba. Nu kör vi.

Från Paris

Hanna Lidström,

Caroline Westblom,

Jennifer Unelius

Filip Lövström

Marcel Llavero Pasquina

Linne Joandi

 

2 thoughts on “PARISAVTALET ÄR FÖRSTA STEGET PÅ EN LÅNG RESA

Add yours

  1. Tack för er kvicka och skarpa rapportering under hela mötet! Jag har följt bloggaren dag för dag, och rapporterat vidare till mina elever i högstadiet. Nu förtjänar ni en stunds vila, sen mobiliserar vi för samhällsomställning 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: