Stand with Standing Rock

Jag trodde inte att presskonferenser kunde få mig att gråta. Innan igår alltså, då jag och Ahmed närvarade vid en presskonferens som fick oss båda att storgråta:

The International Indigenous Peoples Forum on Climate Change’s presskonferens för att stötta Standing Rock.


Standing Rock Indian Reservation är det sjätte största reservatet i USA, och där drivs just nu en kamp av Standing Rock Sioux Tribe och nära 100 andra tribes runt USA och Kanada. En kamp för att stoppa företaget Energy Transfer Partners byggande av Dakota Access Pipeline, en rörledning som skulle kosta $3.8 miljarder att bygga och kan bära 500 000 fat råolja per dag från North Dakotas oljefält till Illinois.

Med rörledningen finns en enorm risk för oljespill i Missouri-floden, Standing Rocks främsta vattentillgång. Demonstrationerna mot Dakota Access Pipeline (DAPL) började i våras och har genererat den största samling av Native Tribes på 100 år. De fredliga protesterna har möts av enormt motstånd; Energy Transfer Partners har tagit in en privat security-firma som arresterat, stängt av internetuppkoppling i området (för att minska spridning av protesterna) och använt sig av pepparsprej och hundar för att få bort demonstranterna.

Vi fick på presskonferensen lyssna till representanter från Standing Rock som berättade om sin obeskrivligt modiga kamp mot DAPL. Ursprungsbefolkningar från Ecuador, USA, Kanada, Nicaragua, Peru, Sverige och Algeriet ställde sig upp i solidaritet med Standing Rock.

DSC_0191.JPG

DSC_0188.JPG

Bland de var Jannie Staffansson från Samerådet, som med vibrerande styrka talade om att hon skäms. Hon skäms för att hennes (och vårt) land är involverat i byggandet av Dakota Access Pipeline. Svenska banker har investeringar på hundratals miljoner kronor i projektet;

– Nordea: 359 miljoner kronor

– Swedbank: 39 miljoner kronor

– Länsförsäkringar: 31 miljoner kronor

– Skandia: 23 miljoner kronor

– Handelsbanken: 22 miljoner kronor

– Danske Bank: 11 miljoner kronor

– SEB: 100 000 kronor

Vi skäms också. Norska statens bank DNB har även de stora investeringar i DAPL. Trots att projektet bryter något enormt mot ursprungsfolks rättigheter. Jannies meddelande till Sveriges banker och Norska staten lyder: Divestera från Dakota Access Pipeline nu.

Jannie Staffansson från Samerådet 

Vi ber dig som läser, sprid det här meddelandet och sätt press på din banker att divestera ur det omänskliga och kränkande byggandet av Dakota Pipeline nu.

Tips på annat du kan göra för att stötta Standing Rock finns här: http://standwithstandingrock.net/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: