Häng med under en dag på COP

Välkommen med på en rundtur inne på konferenscentret på COP22, FNs klimatförhandlingar i Marrakesh, Marocko!

07.20 Vi börjar med att checka in på området, scanna våra badges och väskor och gå igenom säkerhetskontroll.

Processed with VSCO with c1 presetTeamet med våra najsiga badges

08.00 Vi försöker koordinera oss med hjälp av de stora upptryckta kartor som sitter lite här och var på området och springer vi iväg mot dagens första möte: med YOUNGO, vår constituency group. Där tar vi lite foton i talarstolen innan vi sätter oss ner och lyssnar till när ungdomsledare från hela världen strukturerar upp arbetsgrupper för några av de viktigaste punkterna under klimatmötet (finance, loss&damage, adaptation etc.) och lotsar oss igenom inledningsdelarna av COP.

img_7547

”Korridoren” som leder till mötessalar, presskonferenser, restauranger och hang out areas 

dsc_0131

YOUNGO-möte

10.00 Efter att ha slängt i sig lite frulle på stående fot och ett halvhjärtat försök att planera dagens schema går vi och lyssnar på öppningssessionen av COP – mer om det här. Därefter springer vi iväg till nordiska paviljongen som har en Youth-day. Jag kastas in i ett panelsamtal utan att veta vilka mina medpanelister är, vilka ämnen som ska avhandlas och hur länge det väntas hålla på.

giphy jim carrey.gif

13.00 Börjar lite skakigt men finner min plats någonstans i mitten och blir lycklig av att mitt Fossil Free-klistermärke på datorn syns under livestreamen och på alla fotografers bilder. Panelsamtalet kretsar kring vad våra (ungdomsdelegater från hela världen) förväntningar är på COP22, vad vi vill förändra och trycka på och hur vi tänker åstadkomma det.

img_7538

Fossil Free represeeeent

dsc_0144

14.30 Häremellan blir det lite mingel med Taiwan Youth Climate Coalition och ett par från Zambias delegation.

img_7531

Filip in front, Nick från Uppsalas delegation, Billy och Boniface från Zambia och så jag och Adam, so happy 

15.30 Jag, Filip och Ahmed får äntligen en liten matpaus och kastar i oss vego-nudlar (lite knapert med vegomat här, skärpning COP), innan vi sammanstrålar med hela delegationen och skriver artiklar och uppdaterar social media. Jag och Ahmed försvinner iväg på ett möte om ett keepitintheground-rally vi ska medarrangera.

img_7589

Keep it in the ground rally-planering in progress 

18.00 Fossil of the day utnämns! Den aktör som förtjänat att bli klimat-fossilen för dagen blir… TURKIET. För att sammanfatta har Turkiet, som inskränkt mot cirka alla mänskliga rättigheter, samma dag planlagt för bygge av nya kolkraftverk och som inte ratificerat Parisavtalet än, bett om mer pengar till klimatfinansiering. Inte helt reko, med andra ord. Definitivt värdiga vinnare av dagens fossil.

img_7557

Turkiet blir dagens #Fossiloftheday

19.00 Vi springer vidare till ett mingel i nordiska paviljongen men anländer precis när middagen tagit slut.. Minglar så gott vi kan på tomma magar och tar oss sedan vidare till nästa mingel: denna gång är det UNFCCC som anordnar. Marockansk musik pumpas ut ur högtalarna och tjusiga tallrikar med desserter och snittar står uppradade i mängder. Patricia Espinosa står några meter ifrån oss och en något surrealistisk stämning infinner sig. Jag antar att det här också är klimatpolitik…

img_7562

Filip, Jennifer och Carro i förgrunden, och så visst nån UNFCCC-Executive Secretary i bakgrunden..

21.00 Vi checkar ut från området och hoppar på bussarna hem. Meeting adjourned. Tack COP, vi ses imorgon igen.

giphy tired.gif

För undringar om diverse förkortningar och konstiga ord som använts i den här texten hänvisar jag vänligt men bestämt till Ordlistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: