#ZeroFossil day

Gårdagen var en dag av stress, fix, tio minuters matpauser där vi kastade i oss nudlar och mackor, viktiga krampauser och sprudlande glädje. 

PUSH ordnade och medverkade i en direktaktion mot fossila bränslen och två sidoevent i Green Zone (zonen där civilsamhälle, NGOs och företag får ta plats). För att ordna sidoevent krävs en formell ansökan och ett godkännande av UNFCCC och de flesta nekas. Därför kan ni förstå vår lycka när vår eminenta Jennifer lyckades få hela tre sidoevent godkända, två i Green Zone och ett i Blue Zone (där förhandlingarna pågår).

Under hela dagen har hashtagen #Zerofossil använts flitigt, så använd den för att hitta allt från dagen på Twitter och Instagram.

 

 

Efter aktionen ställde vi upp oss och hamrade in ett meddelande till den media som var där: ”leave the oil in the soil, leave the coal in the hole, ZERO FOSSIL.”

 

Klimataktionen började i en freeze in, för att symbolisera att vi måste frysa de fossila tillgångarna. Drygt 50 aktivister frös till på en given signal och representanter från rörelsen berättade om den globala kampen för att hålla fossila bränslen i marken. Detta efterföljdes av trummande och dans och ett brev som över 350 organisationer signerat överlämnades, med uppmaningen om att lämna alla fossila bränslen i marken.

 

En kort film från aktionen

 
Det första sidoeventet anordnades sedan i samarbete med Center for Biological Diversity och kretsade kring #keepitintheground; hur vi behåller alla fossila bränslen i marken. Det var upplagt som ett panelsamtal och vår Filip satt som en av panelisterna, tillsammans med Nicole Olivera från Brasilien, Kayla DeVault från USA, Boniface Mumba från Zambia och Lidy Nacpil från Filippinerna. Vår vän Jean Su modererade. Det blev ett starkt och känslosamt samtal om vikten av klimaträttvisa och fossilindustrins fruktansvärt inhumana behandling av ursprungsbefolkningar.

dsc_0217

Panelsamtal om #keepitintheground

Vi i publiken fick ta del av berättelser om kamper för ursprungsfolks rättigheter mot olje- och kolbolag och regeringar, en kamp för tillgång till sin egen mark, rent vatten och andra nödvändiga mänskliga rättigheter. Det pratades om den nya generationen, som är den första som inser vikten av klimatförändringarna och den sista som kan stoppa dem. Och det pratades om den enorma styrkan i den globala klimatrörelsen, och hur mycket vi kan uppbåda tillsammans. 

dsc_0223

 

Vårt andra sidoevent handlade om lobbyism och fossillobbyns närvaro på COP22. Vår panel gästades av ytterst kompetenta och inlästa personer, såsom Andy Rowell från Oil Change International, Maeve McLynn från CAN Europe, Tamar Lawernce-Samuel från Corporate Accountability International, Max Andersson (MP) från EU-parlamentet samt vår egen Adam Leckius som representerade Klimatsvaret just ikväll.

 

1

Vår flyer för eventet 

dsc_0226

Panelen och fantastiska Jennifer som modererade samtalet med bravur 

Detta sidoevent spelades in i sin helhet och finns att titta på här. Det var fullpackat och den positiva feedbacken vi fick var otroligt stor. Allt från fossilindustrins lobbyism på klimatförhandlingarna till positiva aspekter av lobbyism täcktes. Publiken kunde vara deltagande genom att skicka in frågor på Twitter som togs upp kontinuerligt under samtalet. Allt visade tydligt på hur viktigt det är att samtala om fossilindustrins närvaro på COP, deras finansiering av klimatförhandlingarna och vad de egentligen förväntar sig i utbyte.

dsc_0230

Efter eventet bjöds det på mingel och fika, tyvärr inte veganskt trots att vi bett om det, skärpning UNFCCC!

dsc_0234En besviken Ahmed över att vår beställda veganfika inte var vegansk

dsc_0236Segergester från Andy Rowell och Jennifer över att vårt andra event gick såååå bra!

En produktiv dag för att bekämpa fossillobbyn och tvinga fossila bränslen att stanna i marken. 

One thought on “#ZeroFossil day

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: