Klimatmys på regeringskansliet

Hej. Är du också jultrött? Sprungit runt och letat klimatvänliga julklappar, bland alla prylar? Eller är det fortfarande stressigt på jobbet/i plugget? Snart tar vi ledigt. Sen är det 2017. Då ska vi fortsätta rädda klimatet!

För en dryg vecka sedan var det möte på Fredsgatan 8 i Stockholm. Svenska regeringsdelegationen bjöd in civilsamhället till uppföljningsmöte för att diskutera COP22, och vägen framåt. PUSH fanns givetvis på plats och representerade svenska ungdomar, tillsammans med våra vänner i KFUM, Jordens Vänner och LSU. Ungdomsrörelsen utgjorde hälften av deltagandet (!!!), men även andra viktiga aktörer fanns där såsom Svenska kyrkan och Diakonia, Naturskyddsföreningen och representanter från näringslivet (Hagainitiativet, ICA, Svenskt Näringsliv, och ja, Vattenfall var också där). Kort sagt – ett intressant och blandat gäng.

rkmedroger
Tyvärr hann vi inte med att fixa mingelfotograf… men håll tillgodo med en halvsuddig bild på glada unga aktivister från PUSH och KFUM, och Roger från delegationen – också glad!

 

Sammanfattning

Den klara röda tråden att ta med sig från mötet var: mer samarbete! Det var den gemensamma anda som uttrycktes runt bordet, på olika sätt och från olika perspektiv. Därför kommer det en längre reflektion på det temat sen. Först, en sammanfattning av utvärderingsrundan som delegationen höll, med reflektioner från oss andra.

  1. Regelboken

En central del av COP-processen och implementeringen av Parisavtalet, där Sverige har varit engagerade. Regelboken ska utformas för att reda ut krångligheter angående hur staternas åtgärder ska beräknas, redovisas, utvärderas… etc. Vi blev inte klara i Paris, men vi kom en bit på väg nu i Marrakech. Inte så långt som Sverige hade hoppats, men bråkmakarstaterna gick ändå med på en del. (#goodCOPbadCOP) Nu ska det arbetas vidare tekniskt med regelboken, för att höja ambitionerna, i den viktiga facilitativa dialog som följer de kommande åren där allt ska redas ut. Byråkratiskt? Jo. Ibland behövs det – i lagom dos.

  1. Var ska klimatarbetet äga rum?

En diskussion rörde strukturen kring det internationella klimatpolitiska arbetet. Klimatambassadör Lars Ronnås pratade kring Global Climate Action Agenda, ett lite övergripande koncept som skapades i Paris, och som syftar till att engagera fler ”non-party actors”. Vilket såklart är bra – där ingår ju till exempel vi, som redan är engagerade 😉 Det viktiga är bara att det inte sker på bekostnad av civilsamhällets närvaro i förhandlingarna. COP hotas av krafter som försöker minska transparensen. Det ämnet togs upp av både oss, KFUM och Fores, med inte alltid helt övertygande svar. Vi tummar inte på vår rätt till plats på COP, och kommer övervaka alla antydningar till att minska transparensen. Med det sagt, att även bredda klimatkampen till andra ”rum”, till exempel integrera det i utvecklingsfrågor, kan såklart vara intressant. Det här är något som vi alla kan tänka vidare på!

  1. Geopolitik

Såklart pratade vi om Trump. Det går liksom inte att komma ifrån. Ett arbete som inte bara Sverige utan alla stater har framför sig, är att fundera ut var ens plats på den nya spelplanen är. Hur kommer Kina reagera – kommer de försöka ta ledartröjan på allvar? Hur påverkas EU av USA:s kliv bakåt, internt och i förhandlingarna? Hur ska Sverige arbeta i förhållande till detta EU? Sverige har sina allierade, däribland östaterna som vi alltid haft ett bra förhållande till. Nästa år kommer Fiji vara värd för COP23, och Sverige kan få möjligheter att spela en konstruktiv roll i olika sammanhang. Vi kan på vårt håll också arbeta globalt: fortsätta hålla kontakt med våra NGO-vänner från COP22, stötta dem och lära oss mer.

15443205_10154017900582377_8131404837839711809_o
En chokladboll som vi blev bjudna på. Har inget att göra med texten, var bara fruktansvärt god.

Better Together

Det var ett urval av mötets innehåll. Men som sagt var det viktigaste att ta med sig den samarbetsanda som uttrycktes, som främsta svar på frågan ”vad gör vi nu då?”. Alla vill vara med, vilket är bra. Sanningen är den att miljö- och hållbarhetsfrågor i allmänhet, och klimatfrågan i synnerhet, angår oss alla, finansmäklare som fältbiologer. Det är naturens fenomen, som inte ser skillnad på partigränser, konkurrensfördelar eller antal följare på Twitter.

Ja, de sista meningarna är sjukt klyschiga. Men det betyder inte att de inte stämmer. Vad det betyder är att samarbete är otroligt relevant – ett samarbete som inte bara handlar om fina ord, utan ett faktiskt, genuint, kontinuerligt, konstruktivt arbete som vi gör tillsammans.

Många goa adjektiv på rad där. Men framöver ska vi göra det konkret! Vi vill ha regelbundna möten med delegationen. Som Anders Turesson sa: ”det är mellan möten som man kan ha meningsfull diskussion”. Delegationen uppmuntrar oss att fortsätta arbetet med klimatkommunikation och att engagera ungdomar. Och som Daniel från Fores sa: vi kan göra saker utan pappa! Arrangemang, föreläsningar, arbetsgrupper olika typer av samarbeten mellan civilsamhällets aktörer – möjligheterna är oändliga! Obs: det är här PUSH:s fantastiska medlemmar kommer in. Har du idéer och tankar om hur vi kan samarbeta, och vad vi kan hitta på? Du är inte ensam inom PUSH, och vi är alltså inte ensamma i hållbarhets-Sverige!

En avslutande personlig reflektion är denna: vi är verkligen lyckligt lottade i Sverige att kunna sitta vid ett konferensbord i regeringskansliet, alla viktiga samhällsaktörer tillsammans, med en gemensam syn på allvaret i problemet, och en gemensam inställning att samarbete är lösningen. Vi kommer vara oeniga om vissa detaljer i lösningarna, vi har olika intressen i vissa frågor – men det är bara sunt. Det viktiga är att alla parter förstår att summan är större än delarna. Vi får möjlighet att göra vår röst hörd, och får en insyn i det nationella arbetet. Beslutsfattarna får möjlighet att ta del av våra idéer, våra kontakter och våra perspektiv. Win-win!

Så känn den andan, och se möjligheterna! En riktig demokratisk dialog med goda relationer är idag ett privilegium. Låt oss inte ta det för givet, utan anstränga oss för att förvalta den!

Nu tar vi jul hörni. Snart är det 2017. Då ska vi fortsätta rädda klimatet. Det gör vi bäst tillsammans – häng på du också!

God jul och gott nytt år, önskar PUSH till COP-gänget

genom Adam

giphy-4

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: