Härmed förklarar vi Bonnmötet öppnat…

Nu har det börjat! Den första sessionen I Bonn fokuserade på att öppna både Subsidiary Body for Scientific and Technological Advice (SBSTA), Subsidiary Body for Implementation (SBI) och Ad Hoc Working Group to the Paris Agreement (APA). Se till att kolla I vår ordlista, för förklaringar av de komplicerade orden!

Shake Shack celebration opening huzzah shake shack GIF

SBSTA-öppningssessionen

Som student har en lärt sig att komma i tid till sina föreläsningar trots tidiga morgnar, men här började mötet hela 20 minuter sent…

The Hills work the hills 1x06 late GIF

Under denna session togs först organisatoriska – viktiga, men tråkiga – ärenden upp. Det blev uppenbart genom Rysslands kommentar för att försäkra att alla dokument blir översatta till alla officiella språk inom FN (även om detta borde vara självklart!). När parterna pratar om vad som ska räknas in som växthusgasutsläpp, kretsade mycket snack kring jordbruksfrågor, framför allt livsmedelssäkerhet. Parterna upmanades att ta initiativ för att fortsätta med diskussioner utanför mötessessionerna för att komma framåt. Vi tycker att de borde ta några minuter från ländernas interna diskussioner för att vida perspektiven. En av kommentarerna under mötet handlade om att länder som får andra att plantera skog, ska inte göra det istället för utsläppsminskningar på hemmaplan.

 sherlock mind mindless behavior stahp stop it GIF

I slutet av sessionen fick olika länder och organisationer chansen att ge synpunkter, som de hart re minuter på sig att framföra. En höjdpunkt var G77 och Kinas kommentarer för bråskande åtgärder fore år 2020 och för att agera efter gemensamma men olika ansvar – dessa talade dock 10 minuter(!). (De som historiskt har släppt ut mest borde ta täten för att minska sina utsläpp.)

Kommentar om presidentvalet i Frankrike
Vi hurrar även för att Macron blev vald till Frankrikes president igår kväll. Se hans uppmaning till USAs klimatforskare här!
//vid tangentbordet: Sara och Nick (lär sig svenska!) ((Med lite hjälp från Ahmed;)))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: