Vad kommer att hända i Bonn?

Har du läst våra senaste blogginlägg och undrar: vad händer egentligen i Bonn? Och vilka är det i delegationen som åker dit? Vi förklarar!

image_fullcontent
Bonn. I det här huset kommer förhandlingarna äga rum. Hoppas vi. (Nej, det kommer de inte.)

Enligt bloggens namn är vi personer som är aktiva i organisationen PUSH Sverige för att vara observatörer på COP(Conference of the Parties)-mötena som äger rum varje höst. (COP=Högsta beslutande organ inom FN:s klimatförhandlingar, bestående av FN:s samtliga parter som möts årligen.) COP kan dock skicka sina förslag och dokument till underorgan, som kan utveckla förslagen, lösa oklarheter och komma fram till tydliga formuleringar. Organen tar alltså fram utkast på beslut som parterna kan enas över som sedan skickas tillbaka till COP. Dessa organ har möten två gånger per år: paralellt med COP och på våren. Denna vår sker mötena den 8-18 maj och det är tre olika organ som ska ha möten: SBI, SBSTA och APA som är förkortningar för Subsidiary Body for Implementation, Subsidiary Body for Scientific and Technological Advice och Ad Hoc Working Group on the Paris Agreement. Första gången jag läste dessa förskräckligt långa namn förstod jag inte heller något, men lugn, vi förklarar nedan vad det är för möten! Förresten, har du upptäckt vår ordlista? Här finns förklaringar till det mesta inom klimatregimen. 

Men först, låt oss presentera vi åtta personer som kommer delta på mötena! Se våra fina ansikten längst upp, i samma ordninga som nedan, alltså Madeleine längst till vänster och Nick längst till höger 🙂 Vi kommer anstränga oss till det yttersta för att formuleringarna om klimatåtagandena ska bli så tuffa som möjligt!

Här presenterar vi oss själva:
Madeleine Norman: Jag är en 27-årig ensamstående mamma med en examen i miljövetenskap, som nu arbetar för kommunen och miljöpartiet.

Hannes Willner: Jag är en 29-årig gymnasielärare i samhällskunskap och geografi som har lång erfarenhet av att arbeta med utbildning för hållbar utveckling på CEMUS (Centrum för miljö- och utvecklingsstudier).

Sara Nyberg: Jag studerar mitt tredje år på civilingenjörsprogrammet Ekosystemteknik i Lund. Förnybara energikällor, klimatet och resurshantering är några områden jag är mest intresserad av!

Adam Leckius: En glad kille på snart 27 ½ som studerar PPE i Lund. Har varit med delegationen tidigare till COP22 i Marrakech och gillar frågor kring finansiering och prissättning av CO2.

Isabelle Tibbelin: Jag är en nyexaminerad ekonom från Uppsala universitet som numera arbetar och studerar på 50%. Har ett stort intresse för ansvarsfulla investeringar och hållbara finanser.

Ahmed Al-Qassam: Jag är en 28-åring från Malmö som arbetar på Länsstyrelsen som klimat- och miljöstrateg. Driver miljöpodden, ordförande för PUSH Sverige och utnämnd till 30:e mäktigaste i hållbarhetssverige (!).

Julia Lönnqvist: Jag är 25 år och studerar medicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Tidigare medlem i PUSH Sveriges styrelse och även varit engagerad i Greenpeace bland annat.

Nick Fitzpatrick: Jag är en utbytesstudent från Australien som för närvarande studerar miljövetenskap på Uppsala universitet. När det kommer till internationella klimatförhandlingar har jag haft ett extra öga på klimatfinansiering, speciellt på den Gröna Klimatfonden.

Intresserad av att veta mer om oss? Läs mer under Om oss

Om du vill hänga med under vår resa så kan det vara bra att för oss att förklara konventionens “tre ben” eller underorgan som de också kallas. Så att du lättare följer med i tugget liksom! Klickar du på den grönblå texten kommer du till FN:s officiella sida om varje organ.

SBI Subsidiary Body for Implementation
SBI är en av två underorgan till konventionen, som upprättas av COP/CMP. SBI hjälper till genom bedömning och granskning av genomförandet av konventionen och dess Kyotoprotokoll. SBI stöttar även COP angående budget och administrativa frågor. 

SBSTA Subsidiary Body for Scientific and Technological Advice
SBSTA är det andra underorganet till konventet, som också upprättas av COP/CMP. Till skillnad från SBI, så arbetar SBSTA med att tillhandahålla aktuell information och råd om vetenskapliga och tekniska frågor som avser konventionen, dess Kyotoprotokoll men också Parisavtalet. Dessutom spelar SBSTA en viktig roll som länken mellan den vetenskapliga information som kommer från experter, till exempel IPCC å ena sidan och COP:s politiskt inriktade behov å andra sidan. Viktiga arbetsområden för SBSTA inklunderar effekter, sårbarhet och anpassning till klimatförändringarna. 

APA Ad-hoc working group on Paris Agreement
APA är en arbetsgrupp som inrättades för att förbereda Parisavtalets ikraftträdande. Det är således till för att förhandla fram alla (tekniska) detaljer runt Parisavtalet, alltså vad som behöver göras för att uppnå avtalet! APA har mandat att utarbeta alla detaljer kring det, dvs förslag till beslut som ska rekommenderas genom COP till CMA (Conference of the Parties serving as the Meeting of the Parties to the Paris Agreement) för övervägande och eventuell implementering.

Det var allt för nu! Snart kommer nya uppdateringar 🙂 Kom ihåg at du gärna får donera en slant till vår resa – som vi annars betalar helt ur egen ficka – via Generosity (Swish funkar också).

// Vid tangentbordet: Sara, Isabelle och Madeleine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: