Det blir bra ändå – USA drar sig ur Parisavtalet

Onsdagen den 31:a maj 14.31.

För 20 minuter sedan plingade det till i våra telefoner. “Just nu: USA drar sig ur klimatavtalet”.

Vad innebär detta för världen? I en tid där vi inte har råd med att vänta med klimataktion. Redan när uppdateringen av Kyotoprotokollet blev försenat i Köpenhamn 2009 så var vi väldigt sent ute. Men 2015 fick vi Parisavtalet som skulle ta alla länder framåt på en gemensam väg. Nu väljer USA:s nationella regering en annan väg.

I egenskap av PUSH Sveriges internationella grupp som har följt mycket av denna resan på nära håll kommer nu att berätta varför vi tror att detta beskedet inte är det värsta som skulle kunna hända.

Klimatarbetet i USA sker på delstatsnivå

Vi får inte någon nationell klimatambition från USA. Detta är illa men om vi ska vara ärliga så var det givet när Donald Trump blev president, och inte när han drog sig ur Parisavtalet. Till följd av att USA:s politiska system ser ut som det gör så finns mycket makt hos delstaterna. Kalifornien, Washington, Oregon, New York och många fler stater har redan ambitiös klimatpolicy och jobbar med att få ned utsläppen.

 

Inga fler betydande avhopp väntas

Andra länder som står och väger kring sitt deltagande kan nu få vatten på sin kvarn och ställa sig i ledet för att kliva ut. Sedan COP22 Marocko i november är det oväntat om några betydande aktörer kommer dra sig ur, då större delen av världen starkt har uttryckt att stå fast vid och följa Parisavtalet.

 

Underlättade förhandlingar

Själva förhandlingarna, som nu är inne i en fas där Parisavtalet ska realiseras och implementeras, kommer sannolikt att kunna gå snabbare framåt. I takt med att Trump har gjort sina ambitionssänkningar tydliga, har fler och fler parter ställt in sig på att kompensera. EU och Kina är två stormakter som har uttryckt sig tydligt för en snabbare omställning exempelvis till förnybar energi, och som nu förhoppningsvis kan tävla om ledartröjan i förhandlingarna i ett “race to the top” – med hjälp av en gemensam fiende. Ur svenskt perspektiv kan vi bara driva på EU i att öka de ambitionerna.

Till sist så kanske det blir bättre för världen att inte ha ett klimatförnekande land som en central del av förhandlingarna.

Djupare analys kommer senare kring ekonomi, vilka möjligheter det finns för USA att dra sig ur, att gå med igen med en ny president och fördjupade resonemang om ovanstående.

 

För presskontakt:

filip.lovstrom@gmail.com, 076306355tre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: