Vad kan vi förvänta oss av COP23?

Andra dagen på COP är här! Just nu avnjuter både jag (Tibbe) och Madeleine en afrikansk soppa som smakar tomat och lök. (OBS! Enda rätten som inte hade kött i sig, inte lätt att vara veggie här inte.) Men vi klagar inte 😀 Vi har under dagen varit i Bonn zone, där alla sidoevent hålls. Ett event som fångade vårt intresse var ”What to expect of COP23” som arrangerades av Global South. Här kommer en summering av vad som togs upp under eventet och under vår dag på Bonn zone.

car somebody GIF

Först och främst måste Nationally Determined Contributions (NDC’s) fyllas på med innehåll – innehåll där ökad ambition krävs. Så som länders ambitioner ser ut idag når vi inte ens två graders målet. Något som måste ändras! Detta för att NDC’s är viktiga policydokument men också statements mot akademiker, företag och andra samhällsaktörer. Får vi bra NDC’s så kan vi få med dem på samma agenda som Parisavtalet strävar emot! Och det vill vi ju ska ske! Däremot får dessa NDC’s inte förlita sig allt för mycket på att tekniska innovationer ska dra ner på utsläppen. NDC’s måste låta fossila bränslen stanna där de hör hemma – alltså i marken! Det är här diskussionerna hettar till när man diskuterar hur samhällena ska bli fossilfria. Vissa nationer tenderar nämligen till att vilja ha kvar fossila bränslen ett bra tag framöver…

Något som diskuterades till största del var klimatfinansieringens roll, speciellt när det kommer till Gröna klimatfonden och Adaptionsfonden. Klimatfinansiering är ett måste och ett ansvar för utvecklade länder, något som länderna gemensamt kom överens om i Paris 2015. Däremot så har klimatfinansieringen inte kunnat leverera på den nivå som önskats, och i skrivande stund saknas 690 miljarder i fonderna från tidigare år. Detta är självklart ett stort problem, speciellt för de nationer som redan är hårt drabbade av klimatförändringarna. Dessutom så diskuterades det att ett stort fokus när det kommer till finansiering har lagts på Mitigation de senaste åren. Med det menas att finansiering har gått till projekt som minskar klimatpåverkan i olika former. Det i sig är jättebra MEN det hindrar inte det faktum att klimatförändringarna sker idag och liv sätts på spel. Därför är finansiering till adaptionsfonden också extremt viktiga, speciellt för länder som ordförandelandet Fiji. Ett glädje besked däremot (!) är att Tyskland meddelade under förmiddagens öppningsceremoni att de bidrar med 50 miljoner € till just denna fond, vilket vi tycker är SUPERbra.

excited donald trump GIF

(Ja… vi önskar ju att Mr. Trump kunde bidra lite också. Vi lär bli gråhåriga innan det händer)

Avslutningsvis pratades det om hur vi ska säkerställa att länder stöttar varandra i arbetet mot klimatförändringar. Solidaritet med utvecklingsländer är ett ord som vi ofta får höra, och det kan göras till exempel genom att man slår fast vad som och inte är bidragande åtgärder för att motverka klimatförändringarna. Att nå konsensus på vad som ska rapporteras in och hur fattiga länder ska kunna rapportera in dessa fakta utan att tömma statskassan är en annan sak.

Nu ska vi iväg mot nya äventyr! Stay tuned ❤

// Tibbe och Madde

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: