– av Sara Nyberg –
I denna del skriver jag om det Technical Expert Meeting (TEM) som hölls i våras i Bonn. Det var uppdelat i två delar: En om mitigation (utsläppsminskningar) och en om adaptation (anpassning till klimatförändringarna). Du får lära dig om några exempel från olika länder hur de jobbar med att minska koldioxidutsläppen och anpassa sig till klimatförändringarna. I den tredje och sista delen skriver Saga mer övergripande om de två teman för vårens TEM.
Mitigation (utsläppsminskningar)
Temat detta år inom Mitigation var: Industry-implementation of circular economies and industrial waste re-use and prevention solutions, dvs att omvandla avfall till användbar energi. Under inledningen av mötet sades det att all teknologi behöver finansiering och stödjande politiska system – därför är det viktigt att inte bara prata om teknologin i sig. utan även hur den kan skalas upp.

1 maj
Tema: Waste to energy
Tre olika projekt presenterades:
- Avfall till energi i Uruguay, se bilden ovan. Arbetet underlättas av att regeringen fokuserar på förnyelsebara energikällor och en grön ekonomi. Det finns en del hinder på vägen, som att investeringsrisken är hög, men de har kunnat genomföra projektet ändå och lärt sig mycket: Behovet av bidrag och subventioner, att ha en cirkulär design redan i början av projektet och att involvera den privata sektorn.
- Pyrolys-flux-teknologi i Vietnam för att omvandla jordbruksavfall till värme och biokol. De har kombinerat en traditionell metod med ny teknologi. Det går ut på att förbränna bioavfallet utan syre, och utan en låga vid 1200ºC, vilket gör processen väldigt effektiv och minskar utsläppen av rök, CO2, CO och NOx. Biokolen kan sedan användas till att förbättra jorden, för att den håller kvar vatten bättre, minskar behovet av gödningsmedel och ökar pH-nivån.
- Biomassa från till exempel gamla avfallsdeponier omvandlas till vätgas (H2). Vätgasen kan sedan användas för att producera el eller värme eller kyla.
Efter några fler presentationer hölls en paneldiskussion. En sak som framhävdes var hur olika teknologier kan skalas ner så att mindre rika önationer kan ha råd med dem och så att avfallshanteringsanläggningarna inte har för hög kapacitet.
“Circular economy cannot be stuck to be applied just on subjects where environment is connected directly, it has to go from being a niche to be standard policy”
2 maj
Tema: Cirkulär ekonomi
På temat hölls flera presentation. En av dem hölls av Stefan Henningsson på WWF Sverige om “Policy options, technological innovations and best practices on circular economy”. Det var intressant att höra om att använda bambu istället för plastmaterial för att beklä rör. Det sänker både CO2-utsläppen och energianvändningen i produktionen jämfört med plast. Det är dock viktigt att bambun odlas hållbart. I ett annat projekt återvinns textilier och trä omvandlas till fibrer för att göra textilier, istället för att använda bomull. Det minskar koldioxidutsläppen betydligt!

Adaptation
9 maj
Session 1: Adaptation planning for vulnerable ecosystems
Anpassning baserat på ekosystem har funnits i tio år men utvecklingen i området står relativt still. Detta då det inte finns tillräckligt med finansiering eller tekniska riktlinjer för regeringar – de är dock på väg.
Ett annat intressant uttalande var om att om vi inte fortsätter att investera i att skydda våra ekosystem, så kommer samhällen att bli mer sårbara. Det är viktigt att arbeta med detta i länder där det är en stor efterfrågan på de begränsade vattenresurser som finns för olika konkurrerande ändamål och i länder där det produceras biobränslen i jordbruket. Ett ökat tryck på efterfrågan av vatten kan leda till konflikter för att komma åt vattnet. Det är viktigt att bjuda in många olika samhällsaktörer och kan vara bra att göra en integrerad riskanalys, där också civilsamhällesorganisationer är involverade.
Det var det om ländernas exempel från TEM 2018. Läs gärna Del 3 om mer övergripande om cirkulär ekonomi och ekosystembaserade anpassningsalternativ!
En reaktion på ”Technical Expert Meetings – Del 2/3”