– av Sara Nyberg –
Under klimatkonferenserna är den huvudsakliga aktiviteten själva mötena som UNFCCC:s organ har, alltså SBSTA, SBI, APA, COP och CMA. Utöver dessa, så sker också “mandated events”, alltså konferenser, möten och dialoger inom olika teman. Ett av dem är de så kallade “Technical Expert Meetings (TEM)” om mitigation (utsläppsminskningar) och anpassning som hålls under vår-konferenserna sedan 2014. Jag, Sara, deltog både på den i år och på den förra året. Dessa möten är vad de låter som, nämligen möten mellan experter inom olika områden för att prata om konkreta exempel hur vi kan minska utsläppen av växthusgaser respektive anpassa oss till de förändringar vi inte kan förhindra. Vi som observatörer får också vara med och lyssna och nedan följer ett axplock av vad som hände under de senaste två Technical Expert Meetings. Detta är del 1 av 3 som handlar om mötet förra året. Del 2 och 3 handlar om mötet i år.
Mötena har olika teman från år till år. Under klimatkonferensen våren 2017 var temat Cross cutting issues in urban environment and land use. En sammanfattande rapport från mötet finns här:
http://unfccc.int/files/focus/mitigation/technical_expert_meetings/application/pdf/tems-mitigation-report-2017.pdf
8 maj
Olika presentationer av exempel från hela världen hölls. I Nepal arbetar staten mycket tillsammans med civilsamhället för att få renare och grönare städer. I Nederländerna finns det många start-up-företag, goda förutsättningar för att cykla och de har flera trädgårdar i städerna. Slutligen berättade FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, om olika saker: Vi har mycket att lära av ursprungsbefolkningar om hur vi kan bruka jorden hållbart. Lokal mat är bra mat. En beboelig stad har gröna områden och lokala matproduktionssystem, och det är bra att kombinera jordbruksteknologi med sociala projekt.
9 maj
Tema: City Level Collaboration to Achieve Emission Reductions and Sustainable Development.
I Singapore samarbetar staten mycket med akademin, civilsamhället och industrier. De har så kallade “Living labs”, som de presenterade. En av dem är Solar Nova, där de experimenterar med flytande solceller på reservoarer och innovativa företagsmodeller för solceller på tak. I ekostaden Punggol testar de olika lösningar för att minska energiförbrukningen såsom energistyrsystem i bostäder, smarta fläktar och belysning och 3D-modellering.
I Bonn har kommunen ett ambitiöst mål om att minska CO2-utsläppen med 40% från 1990 till år 2020. Inom energiområdet arbetar de med att installera solpaneler på kommunala byggnader, köper in grön el, har högre standarder för energieffektivitet. Inom kunskapsområdet utbildar de barn till att bli klimatambassadörer och har offentliga utbildningskampanjer.
Slutsats om City level collaboration: Kapacitet, vilja och ledarskap är vad som räknas – inte storleken.
10 maj
Tema 1: Agricultural activities with climate and sustainable development benefits.
Dagen inleddes med uttalandet att jordbrukssektorn både förorsakar utsläpp, men kan också hjälpa till att minska dem, och att upprätthålla och förbättra matsäkerhet. En stor del av utsläppen kommer från djur, men utan att minska utsläppen inom jordbrukssektorn kommer vi inte kunna uppnå tvågradersmålet. Sedan gavs olika presentationer: I Japan övervakar de jordbruksmarken och dess kolinnehåll, modellerar det och gör åtgärder för att öka kolinnehållet i marken. I Kenya gör de projekt inom “agroforestry” där de kombinerar jord- och skogsbruk på samma yta, vilket ger många fördelar: mat, inkomst, energi, vatten och jorden håller ihop bättre. Inom EU arbetas det aktivt med att bevara och restaurera våtmarker för att de har många positiva effekter: till exempel att minska halterna av kväve och fosfor i vattnet, skydd för översvämningar och binda kol till marken. I Botswana utvecklar de en gröda som är mer tolerant mot torka.
Tema 2: Activities related to forestry and other land use with climate and sustainable development benefits
I Colombia arbetar de aktivt för att minska avskogningen. Avskogning leder nämligen till minskad biologisk mångfald, sämre vattenreglering, koldioxidutsläpp och olika kulturellt viktiga platser för de lokala samhällena förstörs. Därför utvidgar de skyddade områden, har robusta övervakningssystem och sätter finansiella system på plats.
12 maj
Avslutande session
“WBCSD, World Business council on sustainable development” berättade om hur den privata sektorn kan bidra. De förordade hållbar intensifiering, vilket är att producera mer med mindre resurser. Privata sektorn kan bidra med finansiering, teknologi, kapacitetsbyggande. De framhävde att jord- och skogsbruk kan tillhandahålla material för en biobaserad och fossilfri ekonomi.
Under den andra veckan hölls ett Technical Expert Meeting om Adaptation.
16 maj
Under mötet som vi var med på, delades alla upp i olika grupper som diskuterade olika underteman. En grupp pratade om resilienta ekosystem, en annan om resilienta samhällen och en tredje om resilienta ekonomier. Det pratades om hur den privata sektorn förorsakar stora utsläpp, men också är med i omställningen till ett hållbart samhälle. I vissa fall är företag mer ambitiösa och rör sig snabbare är politiken.
17 maj
Det är viktigt med samarbete och att utnyttja och inkorporera “traditionell kunskap” i utbildningssystemet. En presentation gavs av en representant från Japan. Historiskt sett har de upplevt många naturkatastrofer som jordbävningar, tsunamis och stormar. Därför har de gjort stora investeringar i infrastruktur och arbetat fram information anpassad till de olika regionerna. Tack vare detta stora arbete har de minskat de negativa konsekvenserna de senaste åren av naturkatastrofer och bidragit till en större resiliens. En annan presentation gavs av en person från Liberia, som ligger i västra Afrika. De har problem med växtsjukdomar som drabbar jordbruket, vattenburna sjukdomar som drabbar människor och erosion vid kusten på grund av klimatförändringarna. Nu jobbar de aktivt för att bygga upp större resiliens mot dessa ökande hot.
Ja, detta var allt från TEM 2017 – läs våra uppfäljande blogginlägg om TEM 2018!
En reaktion på ”Technical Expert Meetings – Del 1/3”