– av Madeleine Norman –
Lång tid sen jag skrev nåt på denna blogg men här kommer en rykande färsk uppdatering om IPCCs nya specialrapport – som handlar om de åtaganden vi måste göra för att hålla oss vid 1.5 grader samt 2 graders uppvärmning och den påverkan det har på våran värld.
Många säger att målet om 1.5 grader är en stor seger för AOSIS (i princip världens önationer) men det går att ifrågasätta hur stor seger det är när till exempel delar av Samoaöarna redan nu hotas av att ligga under vatten?
Vartfall, här kommer en kort summering om de viktigaste resultaten i IPCCs rapport:
Jorden har värmts upp av oss människor med ca 1 grads uppvärmning och uppvärmningstakten är ca 0.2 grader per årtionde.
Läget är akut
Om uppvärmningstakten förblir såsom den är idag når vi 1.5 grads uppvärmning runt år 2040. Men uppvärmningen släpar efter – det är våra utsläpp de närmsta åren som avgör hur stor uppvärmningen blir år 2040.
Vi kan klara detta – OM VI AGERAR NU!
Det är fortfarande möjligt att nå målet om att begränsa uppvärmningen till max 1.5°C, men hur mycket vi minskar utsläppen inom det närmaste årtiondet är helt avgörande för ifall vi kommer klara målet eller inte. Just nu är vi inte i närheten av att göra de utsläppsminskningar som behövs så en kraftsamling på alla nivåer är av yttersta vikt.
1.5 och 2 grader gör ingen skillnad… eller?
Skillnaden i konsekvenser mellan 1.5 och 2° C uppvärmning är enorma, och all politisk kraft måste därför fokusera på åtgärder som gör att vi klarar att begränsa uppvärmningen till 1.5°C. Redan 1.5 grads uppvärmning kommer innebära stora konsekvenser jämfört med idag, så som att Arktis kommer vara isfritt under sommaren, hälften av de landlevande djuren kommer att påverkas påtagligt och dödliga värmeböjlor kommer vara mycket vanligare. För korallreven är skillnaden avgörande. De skulle minska med 70-90 procent redan vid 1,5 grader medan så gott som alla, mer än 99 procent, skulle försvinna vid 2 grader.
Naturen behöver oss – och vi behöver naturen
Ju större uppvärmningen blir, desto allvarligare blir konsekvenserna både för människor och ekosystem och biologisk mångfald. Samtidigt är friska och levande ekosystem viktiga både för att bromsa uppvärmningen och hjälpa oss att anpassa oss till en varmare värld. Vi klarar inte klimatutmaningen utan en frisk natur, och vice versa.

Nollutsläpp snarast!
I Sverige behöver vi nå nollutsläpp senast år 2030. För att vi ska lyckas med det måste vi snarast fasa ut de klimatskadliga subventionerna, och det får inte längre vara tillåtet att använda fossila bränslen efter 2030. Vad vi gör i Sverige och resten av världen de närmsta åren kommer avgöra om vi kan klara målen.
Detta är en snabbt inlägg om de viktigaste budskapen i IPCCs rapport och det ser mörkt ut. Den storlek på omställningen som krävs går inte att jämföra med tidigare omställningar, men det betyder inte att det är omöjligt. Därför finns PUSH för att ju fler vi är, desto mer kan vi göra. Men du kan också göra skillnad själv genom att till exempel:
- Skriva till politiker och kräva att de agerar för klimatet
- Prata prata prata om klimatet – med alla! Sprid gärna våra inlägg med – det hjälper både oss och klimatet.
- Lev som du lär – vägra flyga, ät klimatsmart osv.
- Stötta oss!
Kram på er – det är läskigt nu men vi kan klara detta. Tillsammans!
Madeleine ❤
Extramaterial om du vill läsa mer:
World ‘nowhere near on track’ to avoid warming beyond 1.5C target – artikel på engelska i The Guardian.
Vi måste införa förbud mot fossila bränslen – debattinlägg av Johanna Sandahl (ordförande för Naturskyddsföreningen), Linda Burenius Magnusson (ordförande för 100% förnybart) och Johan Rockström (professor och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research).
Naturen i norr påverkas mest i Sverige – artikel i DN om hur Sverige påverkas av klimatförändringarna
Organisationer om klimatrapporten: Alla krafter måste sättas in omedelbart – artikel med uttalanden från olika miljöorganisationer
IPCC: ”Historiskt skifte krävs för att hejda uppvärmningen” – artikel som också beskriver en del av innehållet i den nya rapporten
En reaktion på ”Nya IPCC-rapporten är publicerad!”