– av Sara Nyberg –
Vad är Talanoa?
Vad är en Talanoa-dialog?
En dialog mellan personer som präglas av inkludering, transparens, tillit och respekt. En ska inte peka ut och skuldbelägga enskilda personer eller länder. Syftet är att dela berättelser, bygga empati och göra kloka beslut för allas bästa (”collective good”). Talanoa-processen inkluderar att dela idéer, färdigheter och erfarenhet genom berättande.
Bakgrunden till Talanoa-dialogerna…
… är att alla länder (som skrivit under Parisavtalet) ska skicka in nya bidrag – så kallade NDC:er, Nationally Determined Contributions – år 2020. Eftersom de nuvarande som skickades in 2015 inte är tillräckligt ambitiösa för att nå målet i Parisavtalet om att hålla den globala uppvärmningen till 2 grader sedan industrialiseringens början – och göra vad vi kan för att begränsa den till 1,5 grader – behöver ambitionerna i dessa NDC:er öka. Därför sker detta år inom FN:s klimatkonvention UNFCCC den så kallade stödjande/”facilitativa” dialogen, som har kommit att kallas Talanoa-dialogen efter att Fiji hade ordförandeskapet för förra höstens klimatkonferens, COP23. De ville nämligen bidra med deras möteskoncept som vi beskrev ovan. De frågorna som dialogerna inom UNFCCC tar upp är:
- Vart är vi? –› Hur mycket påverkas vår jord av klimatförändringarna idag? Hur ser forskningen ut? Vilka åtgärder för att minska utsläppen sker idag?
- Vart vill vi? –› Med hur mycket ska de olika länderna minska utsläppen och till när?
- Hur kommer vi dit? –› Vilka åtgärder behövs för att åstadkomma dessa utsläppsminskningar?
Redan i våras under klimatkonferensen hölls Talanoadialoger – en för varje fråga. Se bilden nedan hur det såg ut då!

Från internationell till nationell och lokal nivå!
Den huvudsakliga politiska dialogen på ministernivå kommer ske i december, under COP24 i Polen. UNFCCC-sekretariatet och förra ordförandelandet Fiji har dock uppmanat länder och regioner att under förberedelsefasen sedan COP23 hålla egna lokala, regionala och nationella dialoger, från vilka resultaten kan skickas in till UNFCCC för att spela in till den politiska dialogen. Hittills har sådana dialoger bland annat hållits på EU-nivå och bland de nordiska länderna, men ingen specifikt för Sverige.
Som den svenska observatörsorganisation med flest delegater till klimatförhandlingarna känner vi i PUSH:s internationella grupp ett ansvar att organisera en nationell Talanoadialog där vi diskuterar hur just Sverige kan öka sina klimatambitioner. Dessutom är det viktigt att unga är involverade för att hur vi agerar de kommande åren kommer påverka den största delen av våra liv. Vi vill att ungas röster ska höras och dialogerna är ett perfekt sätt att engagera unga. Vi har valt att fokusera på hur vi kan minska våra utsläpp genom beteende-, livsstilsförändringar och ändrade konsumtionsmönster. Detta är en viktig del av omställningen till ett klimatneutralt samhälle, där just vi i Sverige har ett stort ansvar att axla. Det är dessutom en del som inte alltid diskuteras i politiken, och det finns inget politiskt mål om hur mycket konsumtionsutsläppen ska minska – till skillnad från t.ex. energisektorn.
Vi arrangerar Talanoa-dialoger i Sverige!
Jag, Sara, pratade med Swiss Youth for Climate (den schweiziska motsvarigheten till PUSH på COP) och den schweiziska delegationen under SB48 i maj, och de tog vidare idén och utvecklade tidigt under sommaren ett koncept med både lokala dialoger i deras lokalgrupper och en nationell dialog (se bilder från deras nationella dialog ovan!). Denna kombination vore ju perfekt att ha och organiseras av PUSH i Sverige också! Så, genom att anordna lokala dialoger dit vi bjuder in PUSH-medlemmar och andra unga kan vi öka det lokala engagemanget. De lokala dialogerna gör vi inom ramen för ett Hållbarhetshäng som PUSH anordnar då och då på lokal nivå. Till den nationella dialogen har vi förutom PUSH-medlemmar också bjudit in miljöorganisationer för att representera civilsamhället, företagssektorn, akademin och den svenska delegationen till COP24 för att få en bred representation av deltagarna.
Här är info om de olika Talanoa-dialogerna i Sverige som PUSH organiserar:
Lokala dialoger
10/10 i Malmö, se bilderna ovan!
21/10 kl 10.30-11.30 i Dynamo på Södermalm i Stockholm, i samband med PUSH Sveriges 5-årsjubileum!
23/10 kl 17-19 på Frilagret i Göteborg, se mer info i Facebook-evenemanget.
26/10 i Östersund, håll dig uppdaterad i PUSH:s kanaler!
Nationell dialog
18/10 kl 17-19 i Norrsken House, Stockholm. Anmäl dig snarast till sara.nyberg@pushsverige.se om du vill vara med!
Efter alla dialoger kommer vi att sammanställa resultatet från dem och skicka in ett formellt bidrag till UNFCCC. Detta bidrag kommer sedan spela in som underlag för Talanoa-dialogen under COP24. Exakt hur detta inspel kommer vara upplagt rent formellt är något som fortfarande håller på att organiseras av sittande och tillträdande ordförande för konferensen. Utöver detta huvudsyfte kan resultatet naturligtvis också för all del användas på andra sätt – vi kan till exempel skicka det till Sveriges delegation till klimatförhandlingarna, samt till riksdagsledamöterna!
/ Sara – sååå Taggad på Talanoa 😀
2 reaktioner på ”Om våra Talanoa-dialoger!”