– av Emma och Saga –
Årets COP är alltså i staden Katowice, Polen. Katowice ligger i en av Europas sista gruvregioner och själva lokalen för COP24 ligger på en gammal kolgruva. Placeringen av mötet hjälper Polen att aktualisera frågan om Just Transition – hur ska vi fasa ut fossila bränslen i tid för att begränsa globala temperaturökningen till 1.5 grader, utan att det påverkar negativt de människor och samhällen som idag är beroende av dem?
Polen är ett land där kolet “det svarta guldet” är otroligt viktigt. Många polacker arbetar och har historiskt arbetat i kolgruvor. Kolet har blivit inbäddat i den polska kulturen, samhället och ekonomin. DN skrev inför COP24 ett gediget reportage om just detta som ni kan läsa HÄR! En omställning till ett fossilfritt samhälle innebär en stor förändring för Polen. Det är därför naturligt att de lyfter frågan om Just Transition under sitt presidentskap.
Den 3e december (igår) lanserade den polska regeringen en deklaration om Just Transition. I deklarationen lägger de stort fokus på att en schysst övergång från fossila arbeten och skapandet av nya jobb är nödvändigt för att det ska finnas stöd för klimatomställningen och målen i Parisavtalet. Det många är rädda för är att Polens stora fokus på Just Transition kan vara ambitionssänkande. Kommer snacket om Just Transition att leda till en tanke om att det behöver vara en långsam övergång för att vara en schysst övergång, för att säkra fossila arbetstillfällen? Kommer frågan att ta tid från andra viktigare frågor?
Som vi ser det är det höjda ambitioner nu som behövs för att säkra en så schysst övergång som möjligt. 1.5-gradersmålet är satt och allt visar på att vi för att nå det behöver vända utsläppskurvorna brant neråt inom kort. Detta innebär att fossila yrkena kommer att behöva försvinna i förmån för gröna yrken. Om denna övergång kan ske redan nu i snabbare takt kommer vi slippa ett scenario där många blir av med sina jobb samtidigt. Det kommer då även vara lättare att se till att de som blir av med sina jobb får stöd. Just Transition handlar om, och måste handla om, en rättvis och schysst omställning för människor och samhällen – inte för industrin.

Just Transition är alltså en fråga Polen driver under sitt presidentskap. Men hur ligger Polen egentligen själva till i omställningen till fossilfrihet?
Se filmen för att se hur Polen ser på det: https://www.youtube.com/watch?v=KBNP6bKXWeY
Igår under stora öppning kom Polens president och höll inte ett utan två brandtal. Precis som andra talare, som tex FN:s generalsekreterare António Guterres, så tryckte han på att det är en kris vi befinner oss i. Han var också väldigt tydlig med att vi verkligen måste få till regelboken nu under COP24. Det är ju ganska naturligt med tanke på att de är värdar för konferensen och vill kunna ta cred för regelboken och kunna kalla den “Katowice Rulebook”.
Men det presidenten pratade mest om under sina tal var egentligen hur Polen är ett föregångsland när det kommer till hållbar utveckling och just transition. Han tryckte också på hur viktig tekniken är för omställningen: “Poland has decreased CO2 emissions by 30% and have done this by use of efficient coal technology”. I detta citat från öppningen finns det två tveksamma delar. Den första är att de skulle ha minskat sina utsläpp med 30%, för egentligen har de inte minskat sina utsläpp sedan 1990. Det andra är att överhuvudtaget nämna “efficient coal technology”, vi måste ju sluta bränna kol! Det räcker liksom inte att göra kolet “mer effektivt”.

Ett annat citat från presidenten som visar på tveksam förståelse för klimatförändringarna är följande: “our aim is to balance emissions by greenhouse gas emissions with absorption by nature”. Polen verkar alltså inte vara inställda på en kolfri framtid utan verkar vilja fortsätta bränna sitt kol och sedan plantera skog (som tar upp koldioxid) för att ha ett plus minus noll läge. Att vi redan nu har en 1 grad varmare planet och behöver minska mängden koldioxid i atmosfären verkar inte vara något som bekymrar presidenten. När Polen använder den här sortens retorik och 80 % av landets energi dessutom kommer från kol bör vi ta presidentens påstående om att vara ett föregångsland med en deciliter salt.
Polens presidentskap präglas av kolet på samma sätt som luften i Katowice. Att leva i Katowice är likvärdigt med att röka 1711 cigarretter per år (hint läs DN). Låt oss hoppas att Regelboken och arbetet för höjda ambitioner inte tar skada av detta.
// Emma och Saga
Så bra sammanfattat – tydligt och kort men fullt av mening. Tacksamt att följa er!
GillaGilla
Hej! Tack så mycket – verkligen kul att det uppskattas! Vi gör så gott vi kan 🙂 Säg gärna till om du vill att vi skriver om nåt speciellt eller om du tycker att vi missat något!
GillaGilla