– Av Madeleine Norman och Sara Nyberg –
I tisdags började dagen direkt med att vi (Sara och Madeleine) fick chansen att träffa vår miljöminister Karolina Skog som var här på COP24 och representerade Sverige utanför förhandlingarna. Hon ersatte Stefan Löfven som på grund av regeringssituationen inte kunde komma.
I början gav hon sina egna intryck från den första dagen på COP. Hon sade att “urgency” (brådska – i detta fall att det är bråttom att minska utsläppen av växthusgaser) är tydligt i alla tal, och det är många som refererar till IPCC-rapporten och andra vetenskapliga underlag. Undet ett annat tal hade hon hört något i stil med “Trump vill lämna Parisavtalet, inte USA.”. Det är viktigt att vi kommer ihåg det de stunder när det känns mörkt – också att det är många aktörer på regional och lokal nivå, civilsamhällesorganisationer och företag som under mottot #WeAreStillIn meddelar att de kommer kämpa med att minska utsläppen. På motsvarande sätt är det i Brasilien.
Budskapet Karolina Skog framförde under vårt möte är att hon vill att Sverige ska agera brobyggare och skapa tillit mellan länder som idag inte är överens om hur bland annat regelboken, eller finansierinsfrågan ska se ut. Sverige är ett land med gott rykte internationellt – både när det gäller diplomati och i klimatsammanhang. Vår klimatpolitik är ambitiös, och det med rätta från ett land som släpper ut lika mycket som Sverige. Andra länder ser vad vi gör! Ambitiös politik på hemmaplan hjälper att skapa tillit på det internationella planet. I många frågor är tillit A och O t.ex. i finansiering. Det är här Sverige vill och kan bli Brobyggaren.
Framsteg sker nationellt, bland annat när det gäller konsumtion, där Konsumentverket fått i uppdrag att informera om hållbar konsumtion berättade miljöministern. Detta skickar tydliga signaler utåt i världen. Vi blev glada av att höra att det finns en ökad uppmärksamhet på konsumtionsbaserade utsläpp. Vi kommenterade då att det är något som vi i PUSH Sverige driver och har genomfört Talanoa-dialoger med det temat. Vi blev ännu gladare när hon sade att hon redan har hört om dessa dialoger! Hon nämnde senare också att efter IPCC-rapporten kommer Sverige att trycka på att vi behöver sikta mot att uppnå max 1.5 graders uppvärmning – inte mer. De kommer bland annat att nämna det i Talanoadialogen vecka två.
En annan viktig fråga som Karolina Skog tog upp var kopplingen mellan biologisk mångfald och klimatförändringar. På senaste COP om biologisk mångfald några veckor sedan, så talades det en hel del om klimat. Biologisk mångfald och klimatförändringarna måste bekämpas tillsammans samtidigt, vilket kommer diskuteras vidare under nästa UNEP-möte i vår. Att dessa ämnen diskuteras ihop är en väldigt intressant utveckling som vi hört från flera håll. Klimatförändringarna hotar den biologiska mångfalden, men lösningar för klimatet kan även öka den biologiska mångfalden. Enn nytt “inneord” är att vi behöver ta en “ecosystem based approach”, alltså ekosystembaserade lösningar – inte bara använda tekniska lösningar. Skog var tydlig med att svensk konsensus råder – vår politik SKA vara forskningsbaserad och att vi som land ser en möjlighet att sprida vår kunskap och lösningar för att få till en omställning av samhället. Dessa lösningar kommer även lösa anpassning, mitigation och biologisk mångfald. En omställning av den svenska och världsekonomin har skett tidigare i historien – om än inte en sådan samhällsomställning som kommer krävas de kommande åren för att minska utsläppen så starkt som vi behöver.
Innan mötet avslutade frågade vi Skog vad hon ville framföra vad vi i civilsamhället kunde göra: 1) Att vi behöver basera våra beslut på vetenskap. 2) Många tycker att klimatfrågan är svår att greppa, vilket leder till ångest. Vi bör säga att klimatfrågan är svår, men säga att en annan väg är möjlig som vi kan styra mot tillsammans. 3) “Att ge ordet omställning en definition och innehåll. Vi är överens i Parisavtalet att samhället ska förändras. Vi måste komma överens om hur”. Det är en samhällsuppgift att diskutera vad omställningen innebär: vad skiljer sig ett litet steg/ en enstaka reform från en stor transformation. Det är inte bara forskare och politiker/ diplomater som ska diskutera det, utan alla aktörer i samhället tillsammans. Det ser vi i PUSH fram emot!