– Av Rebecca Larson –
Globala målen, FN:s hållbarhetsmål, de globala hållbarhetsmålen, SDGs… Kärt barn har många namn och de flesta av er känner förmodligen igen åtminstone någon av benämningarna, men vad handlar det egentligen om och varför är målen så viktiga?
Millenniemålen –> Globala målen
Globala målen antogs av FN:s generalförsamling den 25 september 2015 och innehåller 17 mål, 169 delmål och 230 indikatorer. Globala målen är en fortsättning på Millenniemålen, som innehöll 8 mål och pågick fram till 2015. Efter Millenniemålens slut gick många framgångar att mäta. Till exempel har den extrema fattigdomen i världen halverats sedan 1990 och under samma period gick andelen människor som inte har tillgång till rent dricksvatten ned från 24 % till 11 %. I Afrika söder om Sahara gick barnadödligheten ner hela 53 % och i Latinamerika och Karibien ökade andelen kvinnliga parlamentariker från 15 % till 26 % mellan 1990 och 2014. Dock lyser framgångar kring klimatförändringarna med sin frånvaro och allt pekar åt att det fortfarande går åt fel håll vad gäller att minska exempelvis koldioxidutsläpp.
Globala målen och dess framtagande
Skillnaderna mellan Milleniemålen och Globala målen är dock stora. Medan Millenniemålen bestod av 8 mål, vars syfte var att förbättra situationen i fattiga länder och sätta press på de rika länderna, handlar Globala målen istället om förändringar som gäller hela världen, där alla har ett ansvar att målen genomförs. Globala målen ska innefatta de tre delarna social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Genom Globala målen har FN:s medlemsländer enats om att fram till 2030 avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor samt att lösa klimatkrisen.
Det brukar sägas att Globala målen är integrerade och odelbara. Det innebär att det inte går att nå ett mål utan att jobba på de andra. Det går inte att prata om förbättrad hälsa utan att prata om luftföroreningar, eller att minska fattigdomen utan att höja utbildningsnivån.
En annan viktig del i genomförandet av Globala målen är ”Leave No One Behind”, vilket innebär att alla människor ska omfattas av målen. Det tas särskild hänsyn till de människor som har sämst förutsättningar och lämnas utanför på grund av diskriminering, socio-ekonomisk status eller var de kommer ifrån.
Globala målen i Sverige
Det är våra ministrar i regeringen som är ansvariga för genomförandet av Globala målen i Sverige. Utöver detta arbetar Agenda 2030-delegationen fram en handlingsplan för Sveriges agerande på målen. Delegationens mandat löper fram till mars 2019, då de ska komma med en slutlig redovisning och förslag på hur det svenska arbetet mot målen ska fortskrida. FN:s utvecklingsprogram (UNDP) ska stötta länder att nå målen till 2030 och i Sverige ansvarar UNDP bland annat för sidan globalamalen.se.
Vad kan du göra?
De uppsatta målen är minst sagt ambitiösa och omfattande, men inte omöjliga. De resultat som redan uppnåtts visar att stora skillnader går att göra om vi bara vill och kämpar för det. Globala målen är ett fantastiskt ramverk och en möjlighet att konkretisera arbetet för en mer hållbar värld. Trots detta är det få som har hört talas om målen. I Sverige vet endast 4 av 10 personer vad målen är.
Det finns en massa sätt att engagera sig för Globala målen. På globalamålen.se finns till exempel tips för att göra din vardag mer hållbar eller varför inte hålla en presentation om målen på din skola eller arbetsplats? En annan viktig del är att sätta press på politiker och företagsledare att göra mer för att nå målen. Det finns mycket framarbetat material för att sprida kunskap om Globala målen, såsom spel, quiz, utställningar, färdiga presentationer och annat material att ladda ned. Du hittar mycket av det här: www.globalamalen.se/material.
För att citera FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon när Globala målen antogs 2015: ”Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna”. Genom internationella avtal och överenskommelser såsom Parisavtalet, Sendairamverket och Globala målen har grunden lagts för vad som behöver göras. Nu är det upp till alla att se till att det faktiskt sker!
Ordlista
MDGs – Milleniemålen
SDGs – Globala målen
UNDP – FN:s utvecklingsprogram
Källor
www.globalamålen.se, milleniemalen.nu, agenda2030delegationen.se, mdgmonitor.org, se.undp.org