– Av Sara Nyberg och Saga Jonsson –
Nu är COP24 slut och därmed även Talanoaprocessen över. Här hittar du tidigare inlägg om våra talanoadialoger och vårt ena bidrag till talanoaprocessen. Här kommer våra sammanfattningar av PUSHs inskickade bidrag till dialogen, en sammanfattning av ministerdialogen som skedde under COP24 i Katowice och COPs beslut.
I början av 2018 hade olika organisationer, företag och länder möjlighet att skicka in bidrag till Talanoa-plattformen, där de skulle svara på tre frågor relaterade till klimatet: 1: Vart är vi? 2: Vart vill vi? 3. Hur kommer vi dit? Svaren sammanställdes inför och presenterades på SB48, klimatmötet i Bonn, Tyskland, i våras. Vi i PUSHs internationella grupp tog chansen och gjorde detta!
Sammanfattning av vårt första bidrag från april
Klicka på denna text för att läsa hela bidraget som vi i PUSHs internationella grupp skickade in i april (3 sidor).
- Var är vi?
I dagsläget görs långt ifrån tillräckligt för att minska utsläppen. Unga människor är en ibland förbisedd tillgång som kan bidra med mycket driv och engagemang för ett mer ambitiöst klimatarbete. - Vart vill vi?
Vi har en vision om att framtida generationer får leva på en planet med goda förutsättningar för att leva bra liv. Vi önskar att EU dekarboniserar (har netto noll utsläpp) till år 2030 och hoppas se en ökad global rättvisa och rättvisa mellan olika generationer. Inom PUSH vill vi göra många aktioner och projekt för att driva kraftiga utsläppsminskningar. - Hur kommer vi dit?
För att minska utsläppen till netto-noll, så behöver vi kraftiga (politiska) styrmedel som gynnar det som är bra och missgynnar det som är dåligt för klimatet. Vi kan inte ha fossillobbyister som motverkar ambitiösa klimatåtgärder i bland annat EU-parlamentet eller inne på förhandlingarna. Vi i PUSH behöver finansiellt stöd för att förbättra vår verksamhet och dela med oss av vår kunskap till varandra. I samhället behöver unga inkluderas i olika officiella sammanhang för att kunna ge input.
Sammanfattning av vårt andra bidrag från oktober
Inför den andra möjligheten att skicka in ett bidrag till Talanoa-plattformen, så ville vi inkludera fler PUSH-medlemmar och även andra unga och vuxna från olika delar av civilsamhället. Därför organiserade vi under hösten tre lokala dialoger för unga i Malmö, Göteborg och Östersund och tillsammans med Global Utmaning och WWF en nationell dialog i Stockholm, dit vi även bjöd in representanter från olika företag och organisationer. I vår dialog valde vi att fokusera på hur vi kan minska utsläppen genom ändrad konsumtion, beteenden och livsstil. (klicka här för att se hela dokumentationen på 6 sidor från dialogerna)
De viktigaste punkterna från dialogerna var:
- Var är vi? & Vad vi gör i dagsläget för att minska våra konsumtionsutsläpp.
Sverige har idag en av världens högsta utsläpp av koldioxid per person. De inrikes utsläppen har minskat de senaste åren, men inkluderas utsläpp från konsumtion (se också ett annat diagram), så har de istället legat stilla eller till och med ökat (!). Den senaste IPCC-rapporten om 1.5 graders uppvärmning (se presentation om den på svenska på YouTube eller läs en sammanfattning av originaldokumentet) nämner att beteenden och livsstilsval är viktiga för att sänka utsläppen och ett av de globala hållbarhetsmålen handlar om just ansvarsfull konsumtion och produktion. Dock finns inget nationellt mål om att minska de konsumtionsbaserade utsläppen, vilket skulle kunna hjälpa oss se vår egen påverkan bättre. - Var vill vi? Hur vi lever klimatsmart i framtiden.
Vi vill att alla ska vara medvetna om att vi behöver arbeta aktivt med att minska våra totala utsläpp genom våra val i vardagen. Att vi konsumerar för att tillfredsställa våra egna behov – inte marknadens. Vi önskar se många unga som engagerar sig i klimatfrågan med stora visioner för hur ett klimatsnålt samhälle ser ut och inspirerar varandra. - Hur kommer vi dit? Vad vi behöver göra för att kunna leva så klimatsmart som vi behöver (och vill! 😉 ).
Vi som konsumenter kan efterfråga hur producenterna av våra varor jobbar med att minska sina utsläpp i hela värdekedjan. Vi behöver politiker som är modiga och tar långsiktiga beslut. Det är nödvändigt att både företag och politiker på olika nivåer sätter tidsbestämda vetenskapligt baserade mål för hur mycket de ska minska sina utsläpp. Vi kan dessutom planera klimatsmarta städer, cykla mer, äta mer vegetariskt och veganskt, återvinna och återanvända mer, och mycket mer!
Om den politiska Talanoa-dialogen under COP24
I sammanfattningen från ministerdialogen (klicka här för att läsa den, bara lite drygt två sidor) nämns alla viktiga och självklara punkter, t ex vikten av IPCCs specialrapport, urfolks rättigheter och deras del i lösningen för klimatet, disproportionen i vilka länder som påverkas mest och vilka som orsakat klimatförändringarna. Den nämner också vikten av att involvera och inkludera aktörer från olika nivåer i samhället för att skapa förändring. Det stora behovet av finansiellt och tekniskt stöd för framförallt utvecklingsländer lyfts likväl som vikten av finansiering från både privata och allmän finansiering.
I det stora hela är dokumentet alltså ännu en bekräftelse på det vi redan vet: vi måste samarbeta, respektera varandra, ge speciellt stöd till utsatta och snabbt föra in nya lagar och regleringar som kan stödja en hållbar utveckling. Vi behöver helt enkelt mer ambition, nu.
Vår reflektion
På COP24 betonade land efter land hur de tyckte Talanoa som koncept har underlättat diskussionen och nästan hyllades av många. Det var flera som ville se Talanoa som en del av FNs framtida processer och vi i civilsamhället ser det som en fantastisk chans att få vår röst hörd. Trots allt detta lämnade vi COP med ett beslut där de enbart “noterar” Talanoaprocessen, dvs inte lägger nästan någon vikt på den men erkänner att den gjorts.
I vilket fall som helst är vi väldigt stolta och glada över att vi tog chansen att göra vår röst hörd i klimatförhandlingarna! Det ska bli spännande att se hur FNs klimatorgan går vidare med processen.
// Sara & Saga
En reaktion på ”Wrap-up av Talanoadialogerna”