Kick-Off med svenska delegationen

Av: JENNIFER

IMG_2191.jpg
Den här dagen har känts som en kick-start på COP21. Det är ett par dagar kvar, men vi har ändå hunnit ha möte med den svenska delegationen, träffat LSUs ungdomsdelegater, minglat med civilsamhället, druckit kaffe, lämnat över ett Manifest för Klimatet till Klimat- och Miljöministern, och publicerat en debattartikel!

Med detta kommer ett långt informativt inlägg – men skrolla till slutet om du mest är intresserad av överlämningen och debattartikeln.

 

Under Kick-offen med den svenska delegationen informerade Åsa Romson om regeringens prioriteringar inför COP21, och vilka knäckfrågorna är. Även Klimatambassadör Anna Lindstedt medverkade och gick igenom läget i förhandlingarna (samma stötestenar som förr). Det var även kort information om Paris-Lima Agendan, och Fossilfritt Sverige (regeringens nya satsning). Delegationens ungdomsdelegater presenterades också – och det är första gången någonsin som unga har en garanterad plats! Som vanligt så var frågestunden mest intressant – då Sametingets Josefina Skerk frågade om samer, som ju drabbas värst och först av klimatförändringar, har någon representation i den svenska delegationen (som består av 60 pers). Delegationens tama svar lämnade en sur eftersmak, och vårt arbete för klimaträttvisa (globalt och i Sverige) känns på något sätt ännu viktigare.

Regeringens prioriteringar 

 • Den globala uppvärmningen ska hållas så långt under 2 grader som möjligt; regeringen vill öppna upp för 1,5 gradersmål (vilket är något många ö-nationer pushar för (en överlevnadsfaktor för dom))
 • Ett ambitiöst avtal som är rättvist och binder alla länder till ett starkt klimatarbete

Knäckfrågor

 • Ambitionsnivå måste öka. Detta skulle innebära en konkretisering av plan innan 2050, ”positiva” utsläppsvärden innan 2100 kräver tydligare definitioner för vad som måste göras på nationell nivå
 • Transparens och rättslig form. Global stock-taking med sikte på vad som kan göras bland olika länder.
 • Hur revideras planerna var 5e år för att skala upp klimatarbetet utifrån “monitoringmekanismen”? Detta är avgörande för att avtalet lyckas leverera.
 • Stöd till fattiga och sårbara länder; Öka internationellt samarbete vad gäller klimatteknik; konkret stöd för fattiga länders anpassning (detta skickar en signal om att vi är förenade gentemot klimatproblem)

Regeringens ansvar i Sverige

 • Fossilfritt välfärdsland; Vi måste se våra förutsättningar som välfärd som en möjlighet att bygga broar mellan länder bidra med stöd för anpassning.
 • Klimatinvesteringar och miljöskatter
 • Energisystem à 100% förnybart
 • Arbete för klimatpolitiska ramverk

Efter Romson fortsatte Sveriges chefsförhandlare Anna Lindstedt med en uppdatering om läget i förhandlingarna: ”Läget är hårt”. Hon kommenterade Parisattackerna och underströk att det är viktigt att få ihop ett avtal trots situationen.

Läget i förhandlingrna

 •  176 INDCs – Innehåller ”väldigt mycket mer” än utsläppsminskningssiffror. Planerna i bidragen är förankrade i samhället. Vikten av samhällets ställningstagande är påtaglig då politiker under förhandlingarna behöver råd och vänder sig till sin nation för input. Många planer vet vi är möjliga att genomföra med stöd från internationella samfund och länder. Andra är nationella planer är mer försiktiga och konservativa.
 • Avtalsutkast är på c:a 51 sidor idag; bättre än avtalet som slöts Köpenhamn, dock inte tillräckligt.
 • Differentiering mellan länder är fortfarande en utmaning; utan att avskaffa indelningen av i- och u-länder, måste i-länder kunna ta på sig en ledarroll medans samarbete drivs med fattigare länder.
 • Gällande de 100 milj. från 2020 som ska till den gröna klimatfonden, kommer bidrag från offentlig sektor inte att räcka. Privata sektorn måste investera.
 • Internationell mekanism för Loss & Damage: hur hanterar vi risker via finansiella medel?

I allt detta försöker Sverige verka som brobryggare! Nationerna måste hitta kompromisser. I detta är PUSH på plats för att göra sitt, och PUSHa i rätt riktning.

Fossilfritt Sverige

På hemmaplan ska regeringen nu satsa på fossilfritt Sverige (Väldigt likt Fossil Free Sweden…) Vilket innebär att regeringen vill visa på allt som Sverige gör och utmana andra att följa med mot fossilfria samhälle. Detta initiativ ska samla företag, städer och organisationer.

Datum för första svenska politikers deltagande (ej hela delegationen): 

Stefan Löfven – 30nov

Åsa Romson 5 -13dec

Mehmet Kaplan (Bostads, IT-minister) – 3 dec

Per Bohlund – (Finans, konsumentmarknads-minister) – 4 dec

Regeringen Hashtags #cop21 #cop21sweden

 

Efter mötet överlämnade vi ett Manifest för klimatet, som PUSH tagit fram i samarbete med KFUM, Fältbiologerna och nätverket Generation Post-2015, ni får gärna skriva under och sprida!

Debattartikeln som följde publicerades i Dagens ETC, och kan läsas här. Diskutera på #SweYouthCOP21

Vi finns även på:

Mejl, Facebook, Twitter @pushsverige #pushcop21, Instagram, och Periscope

Hör av dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: