Den inofficiella starten av COP21 – ”Alla kan och borde hjälpa!”

”Everyone can, and should help!” (alla kan och borde hjälpa). Så löd ett av de många budskap som president of COP21 förmedlade under gårdagens inofficiella öppningsceremoni under vilket 150 nationer, 4500 delegater och många, många observatörer deltog.

image
Rummet där öppningsceremonin hölls var proppfull med människor, inte en stol fanns ledig ute på golvet bland delegaterna, och i utrymmena där observatörer (precis som jag själv) var hänvisade stod folk längst med väggar och satt t.o.m på golvet. Detta var något som talespersonerna tolkade som världens entusiasm att försöka lösa det vi nu ställs inför (klimatförändringar och en ohållbar utveckling) innan det faktiska mötet ens hade börjat.

image
Ett annat budskap som lyftes fram var att avtalet, dess vara eller icke vara. Här är några uttalanden om det:
• Målet är att nå ett globalt avtal.
• Dess text ska vara specifik, tidsbestämd och fokusera på lösningar snarare än på de olika parternas skuld i det hela.
• Avtalet, likaså vägen fram till den, ska vara transparent, tillitsfull och alltid ha allas bästa i åtanke.
• Det ska ta hänsyn till alla möjliga olika intressenter (inklusive näringsliv och civilsamhälle), och inte endast beslutsfattarna.

Några trender
Mediebevakning har börjat kunna urskönja några trender, däribland följande:
• Det kommer med största sannolikhet inte ut att bli ett legalt bindande avtal gällande utsläppsminskningar vilket, i detta fall, möjliggör fler länders engagemang i arbetet än vad som annars hade varit möjligt (USAs t.ex).
• Ländernas ambitioner är högre än någonsin, men de är dock fortfarande inte tillräckliga för att nå tvågradersmålet.
• Att ”i-länderna” är skyldiga ”u-länderna” ett visst finansiellt stöd.

Kort om förhandlingarnas upplägg
Nu under den första veckan så hoppas man kunna förhandla om majoriteten av de 50 punkter som avtalet ska innefatta. Sedan så kommer man att lämna politiskt känsliga frågor likväl detaljer till den andra veckan av förhandlingarna. Efter den första veckan ska det med andra ord finnas ett mer eller mindre färdigt utkast på avtalet, sedan så ska ett färdigt utkast finnas som senast i mitten av den andra veckan (det är målet i alla fall). Den spikade slutversionen kommer sedan att annonseras kl. 18.00 fredagen den 11 dec (2015), fram till dess är vi många som kommer att hålla andan.
”Räddar vi Tuvalu, räddar vi världen!”

Dagen i övrigt
Vi har bl.a. lyckats att:
(1) Installera oss. Dvs. klara oss genom säkerhetskontrollerna, få våra ackrediteringar, välkomstpaket etc.

(2) Ha flera möten. Detta både inom PUSH Sveriges egen delegation (bl.a. on-the-go på tunnelbanan, under lunchen och inne på konferensområdet), med andra ungdomsdelegater från Sverige (däribland Uppsala universitet och KFUM) men även med de officiella ungdomsrepresentanterna i den svenska delegationen.

(3) Deltagit i ”den mänskliga kedjan” som ersatte de inställda klimatdemonstrationerna, minglat runt med den svenska delegationen och blivit intervjuade vid ett flertal tillfällen. Detta bl.a. av TV4, svt och lokal aktörer.

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: