Intervju med miljöborgarrådet Katarina Luhr

På klimatkonferensen i Paris i förrgår (2013-12-01) presenterade miljöborgarrådet Katarina Luhr projektet GrowSmarter. Projektet är ett av en mängd initiativ som har för avsikt att minska städers miljöpåverkan genom olika tekniklösningar. I hennes fall så berättade hon om hur man har jobbat med GrowSmarter i Stockholm, en av åtta europeiska städer som är med i initiativet.

Katarina.jpg

Projektet berör tre övergripande områden: energieffektivering, integrerad infrastruktur och hållbara mobilitetslösningar. Varje område är sen uppdelat i fyra olika delområden som man kan läsa mer om här: http://www.grow-smarter.eu/solutions/. Syftet med projektet är inte bara att minska städernas miljöpåverkan, utan även att skapa fler jobb, låta städer växa i en energieffektiv anda och att dessutom minska städernas klimatpåverkan.

Förutom detta projekt som presenterades för Stockholm stads räkning så presenterades även delar av Barcelonas (Spanien) och Bristols (England) miljöarbete. Efter presentationen så fick PUSH Sverige möjligheten att ställa ett par frågor till Katarina om projektet och de ungas delaktighet i det. Frågorna följer här nedan:

Är det något du tar med dig till GrowSmarter projektet i Stockholms stad från Bristols och Barcelonas presentationer här idag?

Katarina svarade att Bristols arbete kring byggnation och hur man kan sponsra energieffektivisering genom samarbete mellan medborgarna och staden verkade intressant, och att detta tål att kika närmare på. Men att hon, under tiden som hon är på COP, har för avsikt att försöka hinna nätverka i stor utsträckning som möjligt för att diskutera detta och andra saker vidare.

Hon hoppas även på att kunna skapa ett nätverk där man inte endast utbyter bra erfarenheter, utan även de dåliga. Detta med avsikten att man ska kunna ta lärdom av varandra så att man slipper uppfinna hjulet på nytt. Det blir både mer kostnads- och tidseffektivt på så sätt.

Kan unga/studerande involveras i GrowSmarter-projektet på något sätt?
Katarina svarar att de absolut kan det, och de redan är en viktig del av projektet, men i dagsläget främst som en viktig del av de som bor eller flyttar in i de områden där ny teknik testas.

Hur är de involverade, och kan de bli involverade, i projektet?
T.ex. så skulle unga eller studenter kunna tas in som konsulter eller verka som miljöambassadörer när de kommer till arbetet med att sprida kunskap eller följa upp hur den nya miljötekniken används inom bostadsområdet. Detta skapar en plattform där nya idéer föds, och där människor möts. Men sen är de unga också en del av att minska klimatpåverkan t.ex. genom att minska transporterna då de väljer att gå eller cykla istället för att ta bilen, eller då de väljer att använda sig av cykelbud och leveransboxar istället för bilburna transporter.

Författarens slutsats är att det finns mycket att lära, både över generations- och nationsgränser; Och att lösningarna finns där ute. Låt oss nu omsätta än mer ord, tankar och idéer till handling.

Tack på förhand!
//Linnéa Joandi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: