Urfolken och naturen

När vi diskuterar urfolk och särskilt i den allmänna mediebevakningen, är det ofta fokus på urfolk i andra delar av världen, från Stilla havet eller Amazonas.  Sällan porträtteras de arktiska urfolkens kamp, som trots allt redan tvingats anpassa sig till ett förändrat klimat. Urfolk lever närmare naturen, och känner den bättre än många av oss. Vi har så mycket att lära av våra urfolk. Denna kunskap borde världen ha tagit vara på för länge sedan. När nu tillfälle ges att faktiskt garantera detta för framtida generationer, är dessa förhandlingar sorgliga att försöka bevaka. Försöka, för att vi inte har tillgång till förhandlingarna, och är just nu beroende av allianser mellan andra unga på plats, och de som faktiskt sitter i rummen och förhandlar. Återigen blir det en fråga om de som kämpar för sitt liv och sin framtid, och de som är på sitt jobb. Här på COP är ursprungsbefolkningar från hela världen på plats, och kämpar gemensamt för att deras rättigheter ska garanteras, och att deras kunskap och relation till naturen ska tas tillvara. Läs deras krav här!

Det går återigen rykten om att mänskliga rättigheter och urfolks rättigheter är borttaget från artikel 2.2 i textutkastet på avtalet som förhandlas just nu, vilket innebär att dessa formuleringen inte blir en del av det lagligt bindande avtalet. Att skriva ut formuleringar kan tyckas vara en formalitet, men i praktiken får det konsekvenser för människors liv.

DN skrev igår om att samerna stängs ute från klimatförhandlingarna, och då gäller det dels att de svenska samerna inte har en representant i regeringsdelegationen, men även att Norge (som länge haft samisk representation i sin delegation) nu hade degraderat den representanten. Idag har dock de norska samerna återfått sin ursprungliga ackreditering efter påtryckningar från norskt civilsamhälle och andra delegationer på plats (läs Sverige). Dessvärre sker detta först efter att formuleringarna kring urfolks rättigheter redan har tagits bort ut artikel 2.2. Men, som det alltid sägs på COP, ”Inget är bestämt innan allt är bestämt”.

Här kommer en videohälsning från Jannie Staffansson och den samiska delegationen på plats.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: