Är vi klara nu?!…

 

Avtal, ratificering och ikraftträdande… Det tog 20 år av förhandlingar för att till slut komma fram till det som blev Parisavtalet, världens första globala klimatavtal.  Efter att det klubbades och jublades förra året så har vi passerat flera milstolpar i processen för att avtalet ska börja gälla.

Välkommen till en värld av internationella avtal och komplicerade beslutsprocesser!

Det är inte helt lätt att följa med i vad som händer och vad det innebär. Var det inte klart i Paris? Blir det någonsin klart?

Här är en tidslinje för att förtydliga vad som skett hittills (och spana in UNFCCCs version här):

  1. UNFCCC träder i kraft 1994
  2. Efter 21 år av förhandlingar enades världens länder om ett globalt klimatavtal i december 2015, ”Parisavtalet”
  3. April 2016 var det signering i New York. Länderna skrev på att de tänker ratificera avtalet
  4. Oktober 2016, EU och Sverige ratificerar avtalet. Det kommer upp i de förutbestämda gränsvärdena för ikraftträdande (Fler än 55 länder vilka tillsammans representerar över 55 procent av de globala utsläppen av växthusgaser)
  5. Parisavtalet träder ikraft 4 November 2016

 

Att ratificera avtalet innebär att det blir lagligt bindande. Utan ratificering innebär ett internationellt avtal inte så mycket. Det spelar liksom ingen roll att du har skrivit på det, det har ingen laglig status så länge det inte är ratificerat… Synd igen för Sveriges urfolk som fortfarande väntar på en ratificering av ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter till exempel… Lär mer om det här

ryan gosling facepalm embarrassed confession aigo

 

Ikraftträdandet

Vad händer då med detta ”ikraftträdande”?
Ikraftträdande utlöser en rad viktiga konsekvenser, bland annat lanseringen av Parisavtalets styrande organ, känd som CMA. På FN-språk står CMA för ”konferensen för parterna i konventionen, i dess egenskap av möte mellan parterna i Parisavtalet”. På engelska det fantastiska: ”Conference of the Parties serving as the meeting of the Parties to the Paris Agreement”. Puh!..

 

snow white i cant do not want run away im out

Snälla FN, lättare förkortningar i framtiden, tack!

 

Under konferensen i Bonn i våras diskuterades just vad som skulle kunna hända om Parisavtalet träder i kraft tidigare än beräknat. Då sades att under CMAs första möte så skulle de börja med att öppna mötet, bara för att sedan direkt ajournera sig. Det skulle då bara vara ett formellt första öppnande utan vidare diskussioner. CMA kanske börjar arbeta nu i Marrakesh, kanske skjuter de upp hela processen till ett annat COP om ett eller två år.

Vad händer mer? De nationellt avsedda bidragen (INDCs), eller de nationella handlingsplaner som tagits fram av (nästan alla) världens länder – blir istället nationellt bestämda bidrag (NDCS). De avsedda utsläppsminskningarna övergår alltså i att bli bestämda. Det här är en viktig del av avtalet, då dessa planer kan stärkas när som helst men inte försvagas.

Länderna som ingår i CMA kommer också vara skyldiga att vidta åtgärder för att uppnå temperaturmålen inskrivna i avtalet – att hålla den genomsnittliga globala temperaturökningen från förindustriell tid under 2 grader C och fortsatta insatser för att begränsa det till 1,5 grader.

Ja, det är inte lite som ska hända. I Marrakesh kommer antagligen förhandlingarna om implementeringen av Parisavtalet också att fortsätta, särskilt vad gäller rapportering av klimatåtgärder, där det eftersträvas transparens mellan länder. Länderna vill ha koll på vad de andra gör, för att fortsatt öka ambitionsnivån, men även för att se till så att inte samma länder tar credd för samma minskningar.

Är vi klara nu?!.. 
Nej. Parisavtalet blir lagligt bindande för de länder som ratificerat. Men det i sig betyder inte att något händer och vi räddar klimatet. Det är dags att vi accelererar implementeringen! Världen kan inte vänta på sega beslutsprocesser. Vi kan inte vänta. Upp till bevis i Marrakesh!

img_2116
Måttligt road på EU-parlamentets ratificeringsceremoni av Parisavtalet

 

+ Ambitiösa länder som pushar agendan framåt och i princip tvingar EU att ratificera i tid för att få vara med i processen

– Ryggdunkandet under ratificeringen i EU-parlamentet. Män som hyllar varandra för deras insatser för klimatet när alla vet att de aldrig lyft en hand för ambitiösare lagstiftning i dessa frågor

/Jennifer

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: