Vad kämpar vi i PUSH för?

Hej och välkommen till vår upptakt inför COP22! Nu ska det handla om vilket perspektiv vi i vår delegation har valt att ta med oss till FNs klimatförhandlingar, för att ge dig mer tydlighet i våra mål och visioner, kära läsare.

(Tips – längst ned kommer jag att tipsa om att du kan prenumerera på vår blogg.)

Vi i PUSH Sverige är en blandad skara klimatkämpar. Det är många människor med helt olika erfarenheter, vilket resulterar i helt olika sätt att agera.

Vi är övertygade om att vi alla har något att bidra med, och att vi finner styrka i den bredd som vi alla har i tillvägagångssätt. När vi har en accepterande och bred rörelse så innebär det att vi som rörelse för en hållbar värld kan nå fler människor som ännu inte är en del av vad vi gör och kämpar för.

Någon form av enhet tycker vi är väldigt viktigt för att också inte vara alltför spretiga. Vi har därför inom delegationen enats om att vi kommer att göra gemensam sak med stora delar av globala hållbarhetsrörelsen på tre punkter. Detta är punkter som vi kommer att utgå ifrån när vi granskar policy och den lykta vi använder för att sniffa rätt på saker som inte går rätt till.

1. Keep it in the ground

Keep it in the ground, eller låt det ligga, är ett absolut måste för att vi ska klara av att behålla civilisationens stabilitet. 90% av de fossila bränslen vi har måste stanna i marken om vi ska kunna hålla oss under 1.5 grader C uppvärmning. Detta leder till att allt vi gör i alla forum måste vara inriktat på att det fossila ska stanna under mark.

theend

Så hejdå fossilvärlden!

2. Climate Justice

Att bara hålla det fossila under mark tar inte alls i hänsyn till hur en gör det, alltså måste vi ha ett perspektiv på vad som är rätt och fel. Klimaträttvisa är ett koncept som beskriver skillnaden mellan vilka som har skapat klimatförändringarna, och vilka som kommer att behöva hantera konsekvenserna av dem. Det innebär både ett erkännande av hur situationen historiskt har uppstått, men också att det finns rätt och fel sätt att hantera det hela på. Det är t.ex. inte acceptabelt att ta ursprungsbefolkningars rättigheter i anspråk och anlägga olika typer av vatten- eller vindenergiprojekt där, i syfte att skapa grön energi, när resultatatet blir att en förstör deras möjlighet till att leva ett traditionellt liv.

3. Planetskötare

Vi valt att använda oss av begreppet planetskötare. Alla måste vi röra oss mot ett mentalt skifte till att se planeten som vår polare. Det är vårt uppdrag att ta hand om den. Vi behöver inte dela upp oss i saker som civilsamhälle, företagare och liknande, utan medmänniska räcker gott.

På återseende (återläsande) TIPS – Prenumerera på vår blogg!

/Filip aka Climate-Batman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: