CAN we do it?

Bonjour!
Filip och Isabel som ni känner igen från våra tidigare äventyr har tagit sig med tåget ned till Bryssel för att vara med på CAN Europes General Assembly.

IMG_8070.jpg

PUSH är precis på väg att bli medlemmar i CAN, Climate Action Network.  CAN är ett nätverk som samordnar tusentals miljöorganisationer över hela världen, och de har tillgång till expertkunskap från alla sina medlemsländer. Det handlar bland annat om djupt detaljerad kunskap lagar och policy. Policy kan vara saker som Parisavtalet, EU-förordningar eller liknande.

Just nu är vi på CAN Europes General assembly. Det är lite som ett årsmöte där de behandlar saker som budget, styrelse, nytt medlemskap (för oss!) och andra formaliteter. CAN och dess medlemmar har ju dock insett att ingen vill åka till Bryssel bara för att snacka formaliteter, så det används som ett tillfälle för att uppdatera sig kring det senaste som händer i EU-parlamentet och EU-kommissionen.

Det blir snabbt ganska komplicerat, och det slängs runt olika siffror i varje liten presentation. Varje genomgång handlar om vad som kallas för files. Dessa är olika “paket” som förhandlas, och hittills har vi gått igenom:

ETS (Emissions Trading system) – utsläppshandelssystemet inom EU.

ESR (Effort Sharing regulation) – handlar om hur ansvaret för utsläppsminskningar ska hanteras inom EU. Läs mer här och här

REDS (Renewable energy directive) – handlar om hur mycket förnyelsebar energi som ska finnas inom EU, och sätter upp regler och ramar för detta. Läs mer här och ännu mer här.

MDI (Market design initiative) – Elektricitets-marknaden och dess utformning mellan länderna.

EED (Energy Efficiency Directive) – Reglerar och sätter upp mål för hur mycket vi ska effektivisera energianvändningen

EPBD (Energy performance of Building Directive)

Climate and Energy governance – Ses som limmet som håller ihop “winter package”. Ett sätt att samla många relaterade direktiv gällande klimat och energi så att de rapporteras och kan granskas i samma ljus. Vi återkommer till vad det är senare.

EU Funds for Climate action – Någon måste betala för allt som händer, och detta regleras i en budget för detta. Detta uppdateras var 7:e år. Diskussionerna startar nu, kommissionen uppdaterar vad som händer. När Storbritannien försvinner kommer inflödet av pengar förändras med 6%. Då finns det vissa av länderna som vill förändra och effektivisera budgeten (där ingår bl.a. Sverige), och vissa länder som vill öka anslagen till budgeten. 

catmoney

Vi återkommer snart med mer saftig policy och fördjupning!

Se till att du prenumererar på bloggen så du får uppdateringar när dom rullar in, så är du redo för Bonn-förhandlingarna som börjar nästa vecka!
/Filip och Isabel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: