Möte inför Bonn med Miljödep*!

Bonn närmar sig! Och PUSH närmar sig Bonn, taggade till tusen! Nu kommer uppdateringar inför vår avresa i en strid ström, inklusive offentliggörandet av delegationen som åker. Så häng med!

Vad som också ska med i förberedelserna, för vår del och för dig som vill följa med från insidan, är att samla information om regeringens arbete, dvs förhandlingsteamet på Miljödepartementet (*förkortat Miljödep, helt klart bara med ett p!). Sedan COP22 så har vi upprättat en god dialog och relation även mellan konferenserna. Och det är nice. Klimatet väntar som bekant inte (bra klyscha det där) på att det vankas toppmöte, utan pågår hela tiden. Och mycket av arbetet görs givetvis innan själva konferenserna. Som du kanske möjligtvis har läst så har vi uppdaterat från de två tidigare mötena med civilsamhället efter Marrakech. Välkommen att kolla in, här och här! Nu kommer en ganska lång men härlig utläggning om förra veckans möte. Wehej!

Så vad hände på senaste mötet, i förra veckan? Två intressanta inspel, som båda handlade om vatten, sött som salt. Av flera skäl är det ett relevant ämne just nu, både kopplat till klimatförhandlingarna och ur ett svenskt perspektiv. Tänkte berätta lite om dem!

Till-Havs-Jussi-Bjorling-672x372
Jussi Björling sjunger Till havs. Say no more!

För det första – saltvattnet. I juni går den stora internationella havskonferensen av stapeln i New York. Detta, och Sveriges arbete med det, berättade Helen från Utrikesdepartementet om. Havsfrågorna är knutna till Agenda 2030, FN:s stora globala hållbarhetsmål som världen ska arbeta med till det året. Klimatet är ett av dessa, havet ett annat. Alla målen ska hänga ihop, så alltså även dessa två. Arbetet liknar också varandra, både i problem och lösningar. Både havet och atmosfären är områden som Moder Natur, och ingen människa, äger. Därför täcks de inte av vår äganderätt, och därmed svåra att reglera. Detta är ju problemet, som orsakar föroreningar och överfiske, respektive accelererande växthuseffekt. Lösningen, eller en del av den, består i att ändå försöka reglera. På klimatområdet har vi som bekant Parisavtalet i centrum och alla andra former av styrning. På havsområdet jobbar man med liknande metoder – och det finns broar att bygga mellan dem.

För det andra – sötvattnet. Vi fick också en dragning av Stockholm International Water Institute, ett svenskt institut som jobbar med att säkra tillgången till rent vatten. Ganska få till antalet är de, men är del av många olika nätverk. Jobbar med FN och UNDP (utvecklingsorganet), men också med företag som HM för att minska vattenanvändningen etc. Och även här kommer klimatet alltså in. Vattenresurser är av uppenbara skäl grundläggande för mänskliga samhällen, och ibland en källa till konflikt. Så, klimatförändringar kan i vissa delar av världen hota vattenförsörjningen, vilket i sin tur leder till en säkerhetsproblematik. Syrien är ett exempel, där man i alla fall inte kan bortse från de här faktorerna och där den kedjan diskuteras internationellt. Allt hänger som sagt ihop. (Och glöm förresten inte att grundvattennivåerna är hotfullt låga även i Sverige i sommar, så slösa inte på kranvattnet! He he)

Är du intresserad av dessa frågor? Läs mer på www.oceanconference.un.org respektive www.siwi.org, och håll dessutom koll här – det är inte omöjligt att vi skriver något mer om det!

Det var inspelen från UD och från våra vänner i civilsamhället, i det här fallet SIWI. Lärdomen vi som är klimatengagerade kan dra av havs- och vattenfrågorna är just att hela tiden jobba med helheten, se kopplingar mellan olika stora utmaningar för världen och hur vi kan lära av varandra. Nu till hur det ser ut hos regeringsdelegationen. Låt mig börja med att återvända till havskonferensen i juni. Anledningen till varför den är extra relevant ur svenskt perspektiv är att Sverige är ordförande för konferensen tillsammans med Fiji. Och Fiji är, minns du? – ordförandeland i UNFCCC, och sitter därmed med klubban i höst på COP23! Från PUSH:s sida menar vi att Sverige, via de goda relationer vi har med Fiji och många andra önationer sedan tidigare och inte minst nu via detta stora samarbete, har ett fönster att kunna påverka inför höstens toppmöte. Vi delar liknande prioriteringar, och engagemang. Detta diskuterade vi en del, med framgång. Frågan är hur mycket vi kan påverka, och på vilket sätt – och till det får vi återkomma. Men allt eventuellt politiskt och diplomatiskt kapital Sverige har bör vi utnyttja om vi kan.

Sveriges arbete efter Marrakech och inför COP23 fortsätter med liknande saker som vi har tagit upp tidigare. Man vill få alla bitar på plats vad gäller regelboken och den facilitativa dialogen på COP24 nästa år, två instrument som ska guida staterna i implementerandet av Parisavtalet. Det är ett tekniskt arbete, men fortfarande viktigt även ur ett politiskt perspektiv. Ambitioner måste fortfarande höjas, givetvis vad gäller åtaganden i utsläppsminskningar och finansiering, men även vad gäller kvalité på bokföring och transparens. Detta är centralt för Sverige. Ordförandeskapen – som sagt, våra vänner Fiji just nu – ska konsultera parterna om det här arbetet och hur det ska se ut. Denna konsultation kommer börja nu, i Bonn. Det följer vi givetvis.

USA diskuterades såklart. Det konstaterades såklart att ingen egentligen vet vad de gör, och att Sverige får noggrant avväga hur man spelar på den nya spelplanen, men att det finns anledning att vara orolig på många sätt. För att ta ett aktuellt exempel, som kanske många inte tänker på, är finansieringen för själva sekretariatet i UNFCCC, och därmed för de stora konferenserna. De har begärt en budgethöjning på 8% för att hantera nya uppgifter. Problemet är givetvis att USA som den klart största bidragande nationen nu hotar att skära ner i sin finansiering till FN. Vi tappar i värsta fall 25% av den totala budgeten! Det här är viktigt för oss som civilsamhälle, som representanter för alla oss medborgare. Vi kommer kämpa för att behålla vår plats!

Nu blev det här axplocket från mötet lite av en rant, men det får gå bra! Det är viktiga och givande grejer, och bra att få på pränt. Hör av dig, kommentera etc, om du har några frågor eller tankar. Och fortsätt följa oss och sprid gärna – snart presenterar vi alltså också delegationen! Nu kör vi!!

One thought on “Möte inför Bonn med Miljödep*!

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: