You better watch out, You better not cry, You better not pout, I’m telling you why, IPCC is coming to town!

Förra veckan samlades över 120 klimatforskare och klimatexperter från FNs klimatpanel, IPCC, i Malmö. På klimatmötet i Paris 2015, COP22, så efterfrågade världens länder ett vetenskapligt underlag kring 1,5 graders global uppvärmning. Mötet i Sverige är ett led i IPCCs arbete med att ta fram denna specialrapport om just 1,5 graders global uppvärmning. Utöver själva fråga om den globala uppvärmningen så sätter den hållbar utveckling i ett vidare vetenskapligt perspektiv. Rapporten presenteras i oktober 2018.

giphy (4).gif
Själva författarmötet var stängt för allmänheten men det hölls flera olika öppna evenemang för att uppmärksamma besöket och vikten av att hålla uppvärmningen på under 1,5 grad. Redan direkt efter invigningen av mötet så höll Lunds universitet, i samarbete med Malmö Högskola, ett panelsamtal med temat “Klimatförändringen – från kunskap till politik: Hur når vi det globala 1,5 gradersmålet?”. I panelen ingick forskare från LU och MAH samt Isabella Lövin, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat. Panelsamtalet modererades av mig, Ahmed Al-Qassam.

20171023_111641.jpg

Det var ett väldigt givande panelsamtal och många lyfte upp det som både obekvämt men nödvändigt. Bland det mest minnesvärda var när Isabella Lövin gjorde en intressant jämförelse mellan företrädare för fossila bränslen och missbrukarmentalitet. Way to go Isabella!

giphy (5).gif

Länsstyrelsen Skåne, där jag arbetar som klimat- och miljöstrateg, anordnade även ett evenemang kring klimatanpassning, tillsammans med Malmö Högskola, på onsdagen. Det panelsamtalet gästades av ordförandena i IPCC arbetsgrupp 2, Debra Roberts samt Hans-Otto Pörtner. I panelen satt även en representant från Erosionsskadecentrum. Det är en samverkan mellan utsatta kuster i Skåne där Ystad kommun innehar ordförandeskapet för tillfället. Just Ystad står inför oerhörda utmaningar för att klimatanpassa sin kust och vi fick ta del av hur de har arbetat ända sedan erosionsskadecentrumet stiftades. Till skillnad från många andra rapporter så arbetar vi i Skåne väldigt mycket med klimatförändringarna. Bland det som kan nämnas är att redan idag så arbetar 16 skånska kommuner aktivt med att bli fossilbränslefria år 2020, gällande el, uppvärmning och transporter i den egna verksamheten.

giphy (3).gif

I beg to differ the gif, alltså! På grund av att Skåne ansågs vara särskilt framgångsrikt inom klimat- och energiarbete, så blev det av staten utnämnt som pilotlän för grön utveckling fram till för några år sen. Resultatet blev att det togs fram tio nya arbetsmetoder och verktyg, fem aktiviteter för att inspirera, stötta och vägleda andra län och tretton aktiviteter för att samla regionala och lokala aktörer. Dessutom har det lämnats ett dussin yttranden till regeringen om förslag till nya eller förändrade styrmedel inom klimat- och energiområdet, oftast med budskapet att styrmedlen är otillräckliga. Konsekvenserna ser vi i dagens politik.

giphy (1).gif
Så nästa gång ni känner er hopplösa eller fyllda av klimatångest, är det bara att vända er till Skåne och titta på hur vi har arbetat här. Eller ännu bättre, flytta hit 😉

giphy.gif

Tills nästa gång, eder Ahmed.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: