Bula, Bula!

 

Bula,Bula! Welcome! Wilkommen! Välkommen till dagens blogginlägg! Idag är det Julia som sitter bakom skärmen och skriver ! ☺

Bula Bula är fijianska och betyder inte helt oväntat just välkommen! Idag ger det en inkluderande känsla av att se tyska, engelska och fijianska ta samma plats på banderollerna som hänger runt hela området kring COP med små trevliga fraser översatta på de olika språken. Idag har vi varit där för att fixa våra namnbrickor som visar att vi har rätt att vistas på COP och är vår biljett in. Det var en mäktig känsla att se de höga byggnaderna, gå igenom säkerhetskontrollen och överallt ser människor från hela världen. Imorgon kommer det att börja på riktigt. Tagga!! 😀

Anledningen till att just fijianska får ta plats på banderollerna förutom engelskan som är ett världsspråk och tyskan som är huvudspråk i Bonn är för att Fiji har ordförandeskapet på COP23. Fiji har inte råd att hålla konferensen på plats i sitt eget land så därför har Tyskland erbjudit sig att göra det medan Fiji fortfarande kan vara ordförandeland. Detta ger Fiji en chans att höras på ett annat sätt än vad som tidigare varit möjligt och Fiji är nu det första utvecklingslandet i form av en liten ögrupp som har den positionen.

Ordförandeskapet betyder att det kommer vara en person från Fiji som leder huvudförhandlingarna som ska vara opartisk men ändå kan styra på vilket sätt den vill att förhandlingarna och dialogerna ska skötas eftersom det är ordföranden som bestämmer viken riktning förhandlingarna ska ha och lägger upp en plan för att nå dit. Den personen är alltså Fijis premiärminister Frank Bainimarama. Han skriver själv på COPs hemsida att hans roll är att vara opartisk och agera för det kollektiva bästa för alla länder men att han helt självklart kommer att ta med sig sitt eget perspektiv till de här förhandlingarna.

frank-bainimarama.jpg

Fiji är som sagt en liten önation i Stilla havet som är extremt påverkade av klimatförändringarna. Fiji är väldigt utsatt oavsett om det gäller förhöjda havsnivåer, extrema väderförhållanden eller förändringar i jordbruket vilket påverkar deras liv och i vissa fall hela deras existens. Frank Bainmarama skriver att de mest sårbara måste höras oavsett var de kommer ifrån och att de måste tala för hela världen för att absolut ingen oavsett var de befinner sig kommer undgå klimatförändringarna till slut.

För att försöka få förhandlingarna de kommande veckorna så effektiva som möjligt och få fokus på förändring och agerande har Fiji satt upp visioner för i vilken anda de vill att förhandlingarna på COP23 ska ske! Vad de vill finns i en lista här nedanför :). En sammanfattning finns i slutet av inlägget om du vill hoppa direkt dit ;).

• Göra FNs arbete mer avancerat när det gäller klimatförändringarna och behålla samarbeten och samstämmighet över flera landsgränser när beslut fattas som rör sig om orsaken till klimatförändringar med respekt för klimatforskning.

• Avancera parisavtalet och försäkra sig om framsteg när det gäller riktlinjerna för hur det ska implementeras. De vill också samarbeta med Marocco som hade ordförandeskapet på COP22 för att designa processen för den facilitativa dialogen som sker år 2018.

• De vill skapa större motståndskraft för sårbara länder mot effekterna av klimatförändringarna med hjälp av tillgång till finansiering av anpassning, förnybar energi och rent vatten. De vill också ha en klimatrisk- och -katastrof försäkring och promota hållbart jordbruk.

• De vill skapa en koalition som påskyndar det som aktivt görs för att förbättra klimatet innan år 2020 som sträcker sig mellan civilsamhället, vetenskapliga communities, privat sektor och alla nivåer inom regeringen, städer och regioner.

• De vill värna om utveckling och innovation som ger noll utsläpp av växthusgaser och endast en ökning av jordens medeltemperatur på 1,5 grader jämfört med förindustriell tid.

• De vill öka insikten i att skicket och hälsan för jordens hav har betydelse för klimatförändringarna och vill vidga vyerna för detta till ett mer hollistiskt perspektiv på skyddet för vår planet.

• De vill integrera COP23 med den fijianska “Bula Anden” som innebär inkludering, vänskap och solidaritet för att promota en inkluderande, deltagande och ärlig (genomskinlig, transparent) dialog som bygger empati och leder till beslut för det kollektiva bästa. Det handlar inte om att peka finger utan om att lyssna på varandra, dela historier, talanger och erfarenheter. Genom att fokusera på fördelarna med agerande kommer processen föra den globala klimatagendan framåt.

Så sammanfattat kan en säga att Fijis vision är höja effektiviteten och tempot på klimatförhandlingarna och framförallt den praktiska och fysiska agerandet för att faktiskt förbättra situationen när det kommer till klimatförändringar och dess effekter. De vill även sätta fokus på ett hollistiskt perspektiv på jordens hälsa med fokus på haven som koppling till klimatförändringar och arbeta för nya uppfinningar och utveckling som ger noll utsläpp av växthusgaser och ingen ökning över 1,5 grader av jordens medeltemperatur. De vill även ge utsatta och sårbara länder mer stöd och motståndskraft när det kommer till att tackla effekterna av klimateffekterna. Allt detta vill de göra i en anda av vänskap, ärlighet, inkluderande och lyhördhet!

Detta låter bra va?! Heja Fiji!!  NU KÖR VI!

Auf weiderzein! Good Bye! Moce!

Kram från Julia och PUSH delegationen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: