Talanoa Dialogue – inclusive, participatory and transparent

Hej peeps!

Isabel här, jag skriver till er från en buss i Tyskland. Det gäller att maxa all transporttid en har, visst!

Nu ska vi ta oss igenom ett lite knepigt, men väldigt spännande ämnesområde. Jag pratar om den Facilitativa Dialogen. –Hah? Säger kanske ni. Jo, i Parisavtalet som vi älskar att snacka om, bestämdes att det skulle hållas en facilitativ (stödjande) dialog under 2018. Varför dårå?

  • För att inventera de kollektiva insatser och framsteg som gjorts inom alla länder i målet att nå temperaturmålen om max 1,5°C uppvärmning och djupdyka ner i ländernas NDCs (nationally determined contributions) och granska hur väl de följts upp.

Den facilitativa dialogen kommer alltså ske 2018… Så varför babblar jag om den nu?

Jo.

För förberedelserna har redan börjat. Låt oss kolla på en liten tidslinje av vad som hittills har hänt.

  • Redan i Marrakesh förra året (vi var där! Minns ni? Det var varmt och soligt. Trump blev vald till president. Osv.) valdes presidenten för COP22 och den inkommande presidenten för COP23 ut för att konsultera med länderna om den facilitativa dialogen (chef-förhandlarna för de respektive COP:en blev sedan ombedda att leda detta arbete å presidenternas vägnar).
  • Konsultationer om FD2018 hölls på klimatmötet i Bonn i maj i år (vi var där! Minns ni? Det var mindre varmt men ganska soligt!). Idén var att få en bild av alla länders position och perspektiv och sedan rapportera tillbaka till COP23 om hur dialogen ska organiseras.
  • Den 8e september möttes mer än 40 länder i ett informellt möte för delegationschefer i Rabat, Marocko, för att förbereda inför det kommande COP23. Chef-förhandlarna skulle dela med sig av inputen de fått under maj-mötet och ge idéer om organiserandet av FD2018.

chief negotiators cop.png

Chef-förhandlare för COP22; Aziz Mekouar, UNFCCCs generalsekreterare Patricia Espinosa och Chef-förhandlare för COP23; Nazhat Shameem Khan på bild tillsammans under chefdelegaternas möte i Rabat
Okej bra. Då har vi lite koll. Facilitera, konsultera, lansera.

Hur har det gått hittills då?

Under maj-mötet blev länder inbjudna (i totalt 13 konsultationer) att ge input gällande objektivitet, nivå av delaktighet, diskussionsformat, organisering, tajming och utfall av dialogen.

I Rabat delade chef-förhandlarna med sig av några första idéer för organiseringen av dialogen, baserat på inputen de fått i maj. Länder fick därefter ge reflektioner på idéerna. Eftersom många länder inte var närvarande i Rabat och det också värnas om *transparensen* i processen, har idéerna gjorts offentliga.

oooOoOOOooooOoOoOo

*DYKER ner i idé-papprena*

giphy.gif

 

Jag drar det lite kort. Börjar med det allra finaste (enligt mig) som klargjordes.

Talanoa-konceptet

Talanoa är ett traditionellt ord från Fiji och Stillahavsöarna, och betyder ungefär att berätta en historia. Syftet är att dela historier, idéer och erfarenheter och på så sätt bygga empati och göra kloka beslut för allmänhetens bästa. Samma principer ska appliceras på den facilitativa dialogen och möjliggöra att länder ökar kunskap och bygger förtroende hos varandra. Istället för att påbörja dialogen med att kritisera andra och skylla ifrån sig, ska det vara en plattform byggd på tillit och respekt.

Vi gillar ju plattformar i PUSH (plattformen där unga samarbetar för hållbarhet).

Talanoa

Dialogen ska också vara

Konstruktiv

Facilitativ (nähä?!)

Lösningsorienterad

 

Den ska inte

Peka ut eller konfrontera individuella länder

 

Och den ska struktureras runt dessa frågor

Var är vi?

Vart vill vi komma?

Hur kommer vi dit?

 

Okej soft. Vad händer nu då med dialogis? 

Just nu är vi inne i den förberedande fasen. Den började i maj i år och kommer pågå tills början av COP24 (2018). Poängen är att bygga en bra grund för den politiska fasen, som börjar på COP24 nästa år. Den politiska fasen ska handla om hur länderna kan (och ska!) uppnå mer i sina NDCs.

Mycket spännande att vänta alltså gällande facilitativa Talanoa-dialogen.

Vi håller er uppdaterade om hur det går under COP23!

Låt oss alla så länge dela historier, idéer och erfarenheter och på så sätt bygga empati och göra kloka beslut för allmänhetens bästa. 

Isabel

2 thoughts on “Talanoa Dialogue – inclusive, participatory and transparent

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: