– av Emma Wikström –
Hallå där! Tiden har verkligen sprungit iväg sedan Bonnkonferensen SB48 och vi är redan i slutet av juni. Med detta vill jag säga att det är hög tid att berätta vad som hände under andra veckan! Efter en dags överlämning från den första veckans delegation hoppade vi, den nya delegation, in i förhandlingsrummen. Ingen i den nya gruppen hade någon tidigare erfarenhet av att vara på förhandlingarna förutom Saga som precis avslutat sin första vecka. Men efter en första dag med galet mycket intryck kunde vi köra igång på riktigt!
Andra veckans gäng på bild! Från vä: Alexandra, Saga, Sitha, Elin, Emma, Saga & Samuel.
Conflict of Interest
Så vad gjorde vi? Två frågor som blev väldigt viktiga för oss var Conflict of Interest och the Polish Bill. Conflict of Interest (COI) handlar kort om att försöka reglera och få bort de aktörer från klimatförhandlingarna som har ett intresse som går rätt emot Parisavtalets mål, t.ex. oljeföretag. Ämnet är otroligt känsligt och det är få länder som tar upp frågan på förhandlingarna. Det blir därför extra viktigt att vi unga på förhandlingarna trycker extra i frågan, vilket vi gjorde. Tillsammans med YOUNGO (utskottet för unga på förhandlingarna) var vi med och arrangerade en aktion om Conflict of Interest, via YOUNGO lyftes frågan med Patricia Espinosa (generalsekreterare för FN:s klimatkonvention) och vi i PUSH lyfte frågan med den svenska delegationen. Att YOUNGO arbetade hårt med frågan resulterade även i en intern diskussion inom Climate Action Network som är en tyngre röst på förhandlingarna. De har tidigare inte tagit ställning i frågan men kommer nu att starta en arbetsgrupp som förhoppningsvis kan leda till ett ställningstagande. Mer drama om COI på tidigare konferenser går att läsa här.
The Polish Bill
The Polish Bill handlar om en ny lag som Polen stiftat som påverkar icke-statliga aktörer t.ex. civilsamhälle och företags deltagande på nästa COP som hålls i Katowice, Polen. The Polish Bill innebär bl.a. att spontana demonstrationer i centrala Katowice förbjuds under mötet och att den polska polisen får tillstånd att samla på data om alla deltagare på konferensen utan samtycke. Lagen inskränker civilsamhällets redan begränsade möjligheter att påverka förhandlingarna och strider även mot de rättigheter som civilsamhället har enligt Århuskonventionen som är undertecknad av parterna i UNFCCC. I en tid då det demokratiska utrymmet för miljöaktivister krymper på många platser i världen ser vi väldigt allvarligt på det här. Under SB48 var vi med och arrangerade en aktion mot lagen och tog upp frågan med den svenska delegationen.
Aktion mot the Polish Bill.
Boendeproblem inför COP24
Utöver detta så har Polen outsourcat allt boende i Katowice till ett företag. Detta företag sätter långt över marknadsmässiga priser vilket försvårar deltagandet av aktörer från globala syd och civilsamhällesorganisationer. Hur vi i PUSH ska lyckas få boende är en utmaning vi jobbar på. Vi är rädda för att outsourcingen av boenden tillsammans med the Polish Bill och avsaknaden av en policy kring Conflict of Interest kan innebära att oljeindustrin med flera kan få ännu större inflytande i Katowice då civilsamhällets inflytande riskerar minska.
Talanoa-dialogen
Talanoa-dialogen var ett nytt inslag på denna konferens där parterna i förhandlingarna möttes på ett alldeles nytt sätt där de lyfte positiva exempel och visioner för att höja ambitionsnivåerna (Läs mer om Talanoa-dialogen här!). Många länder sa i slutet av konferensen att de var väldigt nöjda och glada över dialogen. Arbetet med Talanoa-dialogen fortsätter fram till COP24 men hur eller om resultatet av dialogen bör kopplas till de övriga förhandlingarna finns det delade meningar om. Saudiarabien uttryckte t.ex. tydligt i slutet av förhandlingarna att Talanoa-dialogen är något utanför de “riktiga” förhandlingarna och att den bör förbli det.
Aktioner, presskonferens och möten
Annat som vi gjorde under veckan var att arrangera och vara med på aktioner rörande gender och gas. Vi var med på YOUNGOs presskonferens i slutet av veckan där jag (Emma) genom en arbetsgrupp fick prata om finansiering av klimatomställningen. Vi hade möte med både Caroline Westblom, veteran inom PUSH, och numera aktiv i Climate Action Network och med Jannie Staffansson från Samerådet. Det var verkligen superkul och inspirerande att träffa båda två! Vi hade också ett möte med den svenska delegationen där vi fick mycket tid att ställa frågor vilket vi använde till max. Utöver frågor om the Polish Bill och Conflict of Interest ställdes bl.a. frågor kring ungas och kvinnors representation och klimatfinansiering. Ett inlägg om mötena med svenska delegationen är under konstruktion, så håll utkik!
YOUNGOs presskonferens. Foto: Rachele Rizzo
Extrainsatt möte i Bangkok
Annan nyhet från veckan är att ett extrainsatt möte i Bangkok i September blev bekräftat. I och med att de inte hann allt de skulle, så behöver förberedelserna inför COP24 avslutas där. Vi hoppas kunna följa det mötet så gott vi kan från Sverige!
Andra veckan var spännande, händelsefull och sammanfattas bra som Patricia Espinosa, generalsekreterare för UNFCCC, sa i Bonn: “We can safely say that we made progress but there is still a long, long way to go.”
//Emma Wikström
P.S. Om ni gillar det vi gör, stötta oss här!