Härmed förklaras mötet öppnat…

Nu är öppningsceremonin igång, och vi satt alla i ett mötesrum och lyssnade på talen. Ibland var översättningen från franska och arabiska lite dålig, så då fick bl.a jag översätta talen till ett gäng delegater. Det var både kul och utmanande. Men vad var det som sades då?

Mötet öppnades med att COP21-presidenten Ségolène Royal gick igenom att det nu är över 100 (!) länder som ratificerat Parisavtalet. Hon fortsatte, ”I demand climate justice, for above all for Africa. We don’t want to reproduce the mistakes of harmful behaviour. We must listen to our time, we must mobilize, and I trust my faith in you all.”

Ord som slår på stora trumman alltså.

dsc_0133

Öppningsceremonin

När hon var klar så var det dags för den nya presidenten Salaheddine Mezouar att öppningstala:

”Den allmänna åsikten är att vi nu måste gå till handling för att uppfylla det ansvar och de krav som ligger på våra axlar. Idag, står vi här, i det globala syd…” (och här ungefär brister det totalt för mig och tårarna flödar) ”…med resurserna att anpassa vår värld ifrån klimatförändringar. För min del kan jag lova att jag kommer att åta mig, för år 2017, ett år av konkreta åtgärder på global nivå gällande klimatförändringarna.”

Här steppas alltså talet upp ännu mer och ord som ”globala syd” får plats. Detta är ytterligare ett bevis på att klimaträttvisa ska vara ledordet för att nå de mål som finns i Parisavtalet.

dsc_0135

Filip och Adam lyssnar noga på vad som ligger mellan raderna i talen 

UNFCCC-presidenten Patricia Espinosa var nästa talare och öppnade sitt tal med ett halvknackigt försök att prata arabiska. Hon tackade alla för att vi närvarade vid mötet och sa:

”Det här är vår möjlighet för oss att ta nästa steg mot en inkluderande väg framåt för varje barn, kvinna och man. Finansieringen är på uppgång men vi vet alla att det inte är tillräckligt. Den måste nå nivån där den katalyserar förnybar energi. Vi måste ge support till de som jobbar med klimatanpassningen så att den får högre prioritering. Arbetsgruppen ‘förlust och skador’ måste också försäkras så att den kan rädda de mest sårbara städerna.”

Nästa talare vid podiet var IPCC-chefen Hoesung Lee. En kort sammanfattning av hans tal är att IPCC ska leverera en rapport år 2018 med en översikt för 1,5 gradersmålet. Han säger även att IPCC är redo att ”provide scientific support for the implementation of the Paris agreement”. Detta innebär att det alltså finns forskningsstöd och att varje enskild land INTE behöver komma fram till det själva, hurraa!!

Sen, hände nått oerhört spännande! EU kritiserade Turkiet som svarar med att de behöver stöd som ”rapidly developing country”, mötet ajournerades då pga. känsligheten och vi slängdes ut.

sleepy.gif

One thought on “Härmed förklaras mötet öppnat…

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: