Uppföljning av: engagemangsskapande och utbildning!

Strax innan klimatmötet skrev jag om temat ”engagemangsskapande och utbildning inom klimatfrågan” (förkortas ACE på engelska) – och lovade att följa upp vad som hände under COP23. Så, här kommer ett inlägg om vad som hände inom ”ACE”!

Juste, ACE står för ”Action for Climate Empowerment”. Om du tycker att det låter luddigt, så kan det hjälpa att känna till de sex pelarna inom ACE. De är följande: utbildning, träning, deltagande, allmän kännedom, offentlig tillgång till information och slutligen internationellt samarbete.

Vad vill vi uppnå?

Under de två konferensveckorna var ACE-gruppen inom YOUNGO (som samlar alla unga på konferenserna) väldigt aktiv – jag deltog på en del av deras möten, och har hållit mig uppdaterad av vad de har gjort. Målen inom gruppen är att alla länders delegationer ska ha en fokalpunkt (eng: focal point), alltså ansvarig person, för ACE och att övertyga dem att skriva in något om ACE i deras NDC:s (Nationally Determined Contributions, nationella åtaganden). Under veckorna hade de möten med nästan 30 delegationer, WOW! I ett möte med EU, där representanterna kom från Sverige och Frankrike, sade de att de ska förbättra kommande NDC och försöka få in ACE i den. WoopWoop 😀 Ett tredje mål för gruppen är att ACE inte ska ses som en separat förhandlingsfråga, utan bli ett integrerat verktyg för att stoppa klimatförändringarna, kopplat till utsläppsminskningar och anpassning.

IMG_20171107_102027_963.jpg
Från ett möte med ACE-gruppen i YOUNGO 🙂

Workshop med nationella fokalpunkter

Under COP22 arrangerade YOUNGO en informell workshop för nationella ACE-fokalpunkter, och de kom fram till vilka utmaningar som finns när det ska implementeras på nationell nivå. Det måste ha varit lyckat, för under COP23 fick YOUNGO chansen igen att tillsammans med UNFCCC-sekretariatet arrangera en workshop för alla nationella fokalpunkter för ACE. De delade med sig av sina erfarenheter, utmaningar och framtida planer. 16 länder deltog. De kom fram till att det är viktigt att de olika fokalpunkterna samarbetar med varandra för att de ska kunna lära av varandra.

Några exempel på vad de gör i sina länder: få in ACE i läroplanen (Uganda); studenter besöker platser i Seychellerna som har blivit påverkade av klimatförändringar; klimatvecka i skolor (Frankrike); träningsprogram om klimatförändringar för politiska ledare (Pakistan); försöker få riksdagsledamöter att bli mer medvetna om klimatförändringar (Centralafrikanska Republiken).

Några utmaningar är: att samarbeta med andra departement (Ungern) – framför allt skol- och miljödepartementet (Thailand), att göra informationen lokal om klimatvetenskap (Filippinerna).

582252487_1280x720

Nordic Youth Day

Den 6/11 var det Nordic Youth Day som arrangerades av unga i Nordiska Ministerrådets paviljong.

Under ett av evenemangen fick vi höra om hur det finska skolsystemet håller på att revideras just nu, så att det blir mer modulärt, alltså att eleverna lär sig om ett tema i taget. Då skulle ett tema kunna vara klimatförändringar! Det var också intressant att höra om www.thegoals.org, som Hannah Stanton jobbar för, där en lär sig om de globala hållbarhetsmålen och sedan ska göra en konkret handling för att bidra till något av dem. Detta kan en sedan skriva om på portalen och som kan läsas av andra som deltar i programmet – för att inspirera varandra. Sedan fick vi höra Seychellernas ambassadör i USA berätta om hur företagssektorn samarbetar med skolor och lokala organisationer för att barn ska lära sig om hållbarhet och bidra konkret: Till exempel bjöd hotell vid kusten elever på mat och dryck i samband med att de städade de nerskräpade stränderna. Det förbättrade dessutom relationen mellan hotellen och deras anställda eftersom eleverna ofta var barn till de anställda.

Andra saker som kom fram var bland annat: Det är viktigt med samarbete mellan staten/ regeringen och unga. Det bör finnas en formell kanal däremellan. (Detta finns faktiskt i Sverige genom att civilsamhället har möten på miljödepartementet, se ett av våra inlägg om det.)  Staten bör även stötta unga i deras engagemang för klimatet och utbildning – gärna finansiellt, men också ge logistiskt stöd, tekniskt stöd och kunskapsstöd.

Möte med svenska ACE-fokalpunkten

Som fokalpunkt för ACE är Malin Modh ansvarig i den svenska delegationen för att dessa teman tas upp. Hon ska också se till att Sverige tar fram en nationell strategi för ACE. Hon är dessutom ”fokalpunkt” för hela EU! Så hon driver på att andra länder i EU också ska ha en fokalpunkt för ACE. Superbra! Hon sa också att det är ett ökat fokus på ACE de senaste åren. (WoopWoop!) I Sverige har hon varit med i arbetet att uppdatera boken ”En varmare värld” i samarbete med Naturvårdsverket, som numera finns tillgänglig digitalt. Kolla gärna in den! Vi sade till henne att det vore bra om Naturvårdsverket kunde ha en ungdomsreferensgrupp, som kan ge ungdomars perspektiv på det de gör. Hon sa att hon skulle tänka på det i alla fall.

IMG_20171108_115412_854.jpg
Från sidoeventet ”Youth are accelerating climate action!”

Unga accelererar klimathandlingar!

Senare var jag också på ett evenemang om hur unga accelererar klimathandlingar i samband med ACE. En panel med sex unga från hela världen berättade om deras initiativ inom ACE. De har anordnat allt från simulerade COP:s till en nationell konferens med regeringen och workshops om klimat i skolor. Sedan ställdes frågan om vad som kan underlätta att driva ACE i deras länder. Några av svaren var: en fokalpunkt för ACE, utbildning av lärare, samarbete mellan regeringen och (frivillig/miljö-)organisationer, finansiellt stöd, nätverk mellan unga klimatledare och slutligen att vara med kreativa när vi förmedlar våra budskap, att använda sånger och dikter.

weloveourplanetbrush_1600

Vad är så unikt med oss unga? Varför behövs vi?

Vi är mer medvetna, mer radikala och mer öppna för nya idéer. Vi har en stark vilja att skapa förändring, är kunniga och passionerade. Vi har energin, tid (och ingen rädsla för eventuella konsekvenser). Vi orkar och vågar ändra vår livsstil och våra vanor även om det är obekvämt. Vi är framtidens ledare. Men även nuvarande ledare och vi unga behöver agera idag!

P.S. Det bästa av allt, vi gör detta frivilligt och på egen bekostnad, vilket betyder att ni kan vara garanterade att vi gör detta från hela vårt hjärta. Gillar ni det vi gör, stötta oss här.”

Vid tangentbordet, Sara 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: